Φτιάχνουμε εσπρέσο πανακότα στο ποτήρι

Έχουμε την ιδανική πρόταση για επιδόρπιο και για κεράσματα στο σπίτι. Αυτό το γλυκό είναι ένας από τους πιο ωραίους τρόπους για να κλείσει ένα δείπνο. Κάθε μπουκιά είναι πλούσια σε αρώματα καφέ και μένει αξέχαστη.

Υλικά για 4 άτομα:
2 1/2 φύλλα ζελατίνης
100 ml δυνατός espresso
100 ml πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:
100 ml δυνατός espresso
100 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λικέρ καφέ

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έπειτα, βάζουμε τον καφέ, το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Μόλις ανακατέψουμε καλά ρίχνουμε περίπου το ένα τέταρτο από το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης, τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν οι ζελατίνες. Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο ρίχνουμε στο ζεστό μας μείγμα στο υπόλοιπο μείγμα καφέ, γάλακτος και κρέμας. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε 4 ποτήρια, ιδανικά τύπου martini και τα αφήνουμε να κρυώσοουν για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Για το σιρόπι του καφέ, σιγοβράζουμε τον καφέ με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.  Προσθέτουμε το λικέρ καφέ και ανακατεύουμε. Λίγο πριν το σερβίρισμα βάζουμε λίγο από το σιρόπι σε κάθε ποτήρι.

olivemagazine.gr