Φθηνή στέγη για «ανάσα» σε 100.000 νέους: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Πρόγραμμα – «μαμούθ» για φθηνή στέγη ύψους 1.8 δισεκατομμυρίων βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Οι δράσεις θα ξεδιπλώνονται σταδιακά με στόχο να δοθεί μια «ανάσα» στους νέους, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία.

Ουσιαστικά, θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με χαμηλότοκα δάνειακίνητρα για ανακαίνιση κατοικιών αλλά και θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Τα στεγαστικά αυτά «μπόνους» θα συνδυαστούν με πρόσθετα μέτρα, όπως η αύξηση του ορίου της επένδυσης για χορήγηση κατοικία Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

 

Το βασικό πλέγμα μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή προβλέπει τα εξής :

 

-Ξεκινά ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες) με σκοπό να εξασφαλισθεί χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα καλύψει 10.000 νέους μέχρι 39 ετών και θα είναι εστιασμένο σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

-Προβλέπεται κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να ανακαινίσουν τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες τα κλειστά τους ακίνητα. Ωστόσο θα έχουν την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

-Θεσμοθετείται για δημόσια οικόπεδα και κτίρια η έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές, που με έξοδά τους θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Δημιουργείται ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ειδικό πλέγμα μέτρων θα μπει σε εφαρμοστή για τους νέους που σπουδάζουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση στέγης. Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες. Αυτό αφορά στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Να σημειωθεί πως οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

vradini.gr