Φράγμα Μεσοχώρας: Τώρα η «Μπάλλα» μεταφέρθηκε στην ΔΕΗ και τον δήμο ΠΥΛΗΣ

Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη με το πολύπαθο φράγμα της Μεσοχώρας, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μεγάλο αυτό έργο πνοής για το νομό δείχνει να ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλές δεκαετίες.

Το φράγμα της Μεσοχώρας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και μέσα σε όλα αυτά, κομβικός είναι ο ρόλος τόσο της ΔΕΗ όσο και του Δήμου Πύλης, στον οποίο ανήκει η περιοχή παρέμβασης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο και σίγουρα σ΄αυτό καθοριστικό ρόλο έχει και η συμβολή του «δικού» μας Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την έναρξη της κατασκευής του φράγματος, συνδεδεμένο τότε με το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής των υδάτων του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, και έπειτα από οκτώ προσφυγές των κατοίκων της περιοχής – επτά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και μία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στις οποίες δικαιώθηκαν, το έργο κρίθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά δικαιώνοντας τη ΔΕΗ.

Τώρα – πρώτα η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, στο «μέτωπο» των απαλλοτριώσεων περιουσιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν περίπου 82 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωσή του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις και δεύτερον ο δήμος Πύλης με την σειρά του να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται.

Από τη ΔΕΗ η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα 2023, «συνεχίζεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς και αρχές, ώστε η έμφραξη να καταστεί εφικτή εντός του 2024, με λειτουργία του έργου (ισχύος 161,6 MW) στο τελευταίο τρίμηνο 2025».

Αρα πρέπει η ΔΕΗ να τρέξει γρήγορα το έργο, που της,  έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινή αξία ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι χάνει 20 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως από δυνητικά έσοδα που θα είχε εάν λειτουργούσε.