Φουντώνει η συζήτηση για κάλπες μέσα στο 2018

Όσο κι αν από το Μαξίμου επιχειρούν να ξορκίσουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών – όπως θα επιχειρήσει, για μία ακόμη φορά, απόψε από τη Θεσσαλονίκη και από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Αλέξης Τσίπρας – η συζήτηση έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο.

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκαν κυρίως όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στον Antenna, ενώ σήμερα εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt κάνει λόγο για σκέψεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών εντός του 2018. Η εφημερίδα υποστηρίζει συγκεκριμένα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο θολώνει και έτσι κυβέρνηση και δανειστές αντιλαμβάνονται διαφορετικά το μέλλον μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο.

Προσθέτει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να αποφύγει επώδυνες μεταρρυθμίσεις και να ξεφύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επέβαλε έως σήμερα το μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα θα πιεστεί πολιτικά από τα δημοσιονομικά μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν εντός του 2018.

Την εκδοχή αυτή «μαρτύρησε» ο υπουργός Άμυνας, λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως «δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με περικοπές στις συντάξεις». Κάτι που σημαίνει πρακτικά πως εάν οι περικοπές αυτές εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, από τον Ιανουάριο του 2019, οι κάλπες πράγματι θα στηθούν εντός του 2018. Σε πρωινή συνέντευξή του στον Θέμα Fm, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί για μερικούς μήνες η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, φωτογραφίζοντας έτσι και εκείνος – με βάση τα λεγόμενα Καμμένου – κάλπες το 2018.

Τη φημολογία περί εκλογών σε σύντομο χρονικό ορίζοντα πυροδοτούν, επίσης, μια σειρά από μέτρα και παροχές στις οποίες καταφεύγει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Από το επίδομα Πάσχα στους άνεργους ναυτικούς και τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων έως την αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τη χθεσινή δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη από τη Θεσσαλονίκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ύψους 3 δις ευρώ.

thecaller.gr