Φόβοι για εκτροχιασμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα αν δεν παρθούν μέτρα

Δυσοίωνες προδιαγράφονται οι εξελίξεις για το νομό Τρικάλων, όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού, αφού ο νομάς μας το τελευταίο διάστημα είναι σταθερά πρώτος στην μεταδοτικότητα του ιού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς εκεί που τα Τρίκαλα ήταν μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στο πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη με ελάχιστα κρούσματα, φτάσαμε σήμερα και ενώ ήδη βρισκόμαστε σε εξέλιξη του δευτέρου κύματος της πανδημίας, να μετράμε πάνω από 100 κρούσματα συνολικά και ένα θάνατο, με τον ημερήσιο δείκτη κρουσμάτων να είναι σχεδόν παγιωμένος στα 7-9 καθημερινά.

Τι φταίει για την αναστροφή της κατάστασης; Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και μείς οι ίδιοι…Η υπερβολική σιγουριά μας ότι εδώ είμαστε «καθαροί» και ασφαλείς, σίγουρα μας έκανε πολύ χαλαρούς στις συναναστροφές και τις συνήθειες μας, κάτι που τώρα μας κοστίζει ακριβά, ενώ από την άλλη η άφιξη στην πόλη τουριστών και ανθρώπων από άλλους γειτονικούς νομούς, που ήταν ήδη επιβαρυμένοι σε κρούσματα, σε συνδυασμό με την φυγή πολλών Τρικαλινών σε άλλα μέρη της Ελλάδας για διακοπές, εκτίναξε τον αριθμό των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων σήμερα, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ύπαρξη κρουσμάτων στα Τρίκαλα σε ανθρώπους που είχαν, λόγω και της επαγγελματικής τους ιδιότητας επαφές με πολύ κόσμο, ίσως σταθεί μοιραία για την διασπορά του ιού στην πόλη και όχι μόνο.

Θεωρούμε πως τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμοστούν στο έπακρο απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες, όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας για την διαφύλαξη τη δημόσια υγείας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την επίσκεψη στα Τρίκαλα επισήμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, που εκείνοι θα κρίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν για τον μετριασμό των κρουσμάτων.

Κανείς δεν θέλει να οδηγηθούμε ξανά σ’ ένα lockdown και να ξαναζήσουμε στιγμές από την πρόσφατη καραντίνα, σε μια ερημωμένη πόλη με κλειστές επιχειρήσεις.