Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες παρά τη διάψευση Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχείρησε στην συνέντευξη του πριν από δύο μέρες να κλείσει το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι αυτές «θα γίνουν στην ώρα τους», ωστόσο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν την αγωνία για το αν η κυβέρνηση θα αντέξει να φτάσει την άνοιξη του 2023 μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα.

 
 

Με δεδομένο μάλιστα ότι κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο θα προκύψει, -αν δηλαδή θα υπάρξουν και άλλα δημοσιεύματα με ονόματα ή φωτογραφίες και διαλόγους- κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία των εκλογών μπορεί και πρέπει να έρθει πολύ πιο μπροστά (ακόμα και μέσα στο 2022) ή στις αρχές του 2023.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τα 33 πολιτικά πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρακολουθούντο, από το παράνομο λογισμικό Predator, έχει φέρει αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και νευρικότητα και αγωνία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

 

Τα όσα ακολούθησαν μετα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων αλλά και το γεγονός ότι μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου μιλά για μεγαλύτερο κατάλογο προσώπων που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση, την ώρα που ο Κώστας Βαξεβάνης κάνει λόγο για απτές αποδείξεις ακόμα και για βίντεο, κορυφώνουν την αγωνία των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία αναρωτιούνται πού θα φτάσει αυτή η ιστορία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι χθεσινές προειδοποιητικές αναφορές των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pega στις Βρυξέλλες, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας, φέρνουν μεγάλη αναταραχή στο κυβερνών κόμμα.

 

Το γεγονός ότι το προσχέδιο, «φωτογράφιζε» το Μέγαρο Μαξίμου ως υπεύθυνο για τις υποκλοπές, από την εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτή, Σοφί Ιντ Βελντ, έφερε την αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν από τον πρόεδρο (μέλος του κεντροδεξιού ΕΛΚ) να μετριάσει τις εντυπώσεις, όπως και τελικά έγινε.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της επιτροπής Γερόν Λέναρς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν το προσχέδιο, καθώς δεν πρόκειται για το τελικό κείμενο.

 

Αυτό που ενόχλησε την κυβέρνηση ήταν κυρίως οι αναφορές για «πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής» αλλά και η επισήμανση ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν από τις εκλογές του 2023.

 

Η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις της να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις για τα όσα λέγονται και γράφονται, παραδέχονται ωστόσο ότι η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να έρθουν σύντομα εξελίξεις.

topontiki.gr