Φώτης Δημήτριος:ΟΧΙ στον διχασμό, ΝΑΙ στην Ευρώπη

fotis onned

ΟΧΙ στον διχασμό, ΝΑΙ στην Ευρώπη

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες γεγονότων και καταστάσεων πρωτόγνωρων για την χώρα μας που σίγουρα θα αφηγούμαστε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μια μέρα. Καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε δημοψήφισμα πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες εν μέσω ενός πρωτόγνωρου για όλους μας περιορισμού κίνησης κεφαλαίων(CapitalControl) το οποίο σε συνδυασμό με την συνεχόμενη κρίση έχει οδηγήσει τον λαό σε οδυνηρές καταστάσεις.

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δυστυχώς είναι πιο σοβαρό από το να μπορείς να έχεις ακόμη και αυτά τα λίγα 60 ευρώ την ημέρα, ένα πρόβλημα μακροχρόνιο που μακάρι να μην ριζώσει στην πατρίδα μας γιατί μόνο κακό θα προκαλέσει. Είναι ο Εθνικός διχασμός που έχει επέλθει, με την πόλωση ανάμεσα στις δυο μεριές να θυμίζει ποδοσφαιρικό ντέρμπι αιωνίων. Το βλέπουμε καθημερινά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους νεότερους, τα καφενεία για τους πιο μεγάλους και φυσικά στις ουρές των ΑΤΜ όπου μια θέση στην ουρά είναι ο θάνατος σου – η ζωή μου. Στις τράπεζες όπου άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Εικόνες που μόνο θλίψη προκαλούν σε όλους. Οι μεγαλύτεροι αναγνωρίζουν ομοιότητες του καιρού του εμφυλίου κάτι που πρέπει όλους να μας ανησυχήσει και κυρίως αυτούς που ευθύνονται για αυτή την δυσάρεστη για όλους κατάσταση, την ελληνική κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση η οποία καλά καλά δεν έχει αποσαφηνίσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα καλεί τον κόσμο να πει ΟΧΙ στην πρόταση των θεσμών, μια πρόταση η οποία βασίζεται στην υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διαφέροντας σε δυο-τρία σημεία τριβής η οποία αφορούσε μέτρα 8 δις για τον λαό. Μια πρόταση των θεσμών η οποία έχει αποσυρθεί και έχει τροποποιηθεί ως προς συμφέρον μας αλλά φυσικά η κυβέρνηση μας δεν ήταν εκεί καθώς είχε αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για να διενεργήσει δημοψήφισμα.
Δυστυχώς η καταστροφική παρέα που κυβερνά την χώρα επέλεξε, μετά την αποτυχία της να φέρει έσοδα, καθώς ο κρατισμός και η επιστροφή στο παρελθόν(άνοιγμα ΕΡΤ κτλ) κοστίζουν ακριβά, απέτυχε να διαπραγματευτεί και επέλεξε τον δρόμο της φοροεπιδρομής. Βέβαια κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτική ταφόπλακα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Τσίπρα οπότε επέλεξαν το τελευταίο χαρτί τους, το δημοψήφισμα, το οποίο όπως και οι ίδιοι πλέον παραδέχονται το σχεδίαζαν από το Πάσχα. Ένα δημοψήφισμα που μόνο επιπλέον αστάθεια μπορούσε να προκαλέσει κάτι που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα.

Αυτός ο διχασμός είναι λάθος και το ορθότερο ακόμη και αυτή τη στιγμή είναι ο Τσίπρας να πάρει το πρώτο αεροπλάνο να τα βρει με τους θεσμούς και να τελειώσει όλη αυτή η εμπόλεμη κατάσταση η οποία μέρα με τη μέρα θα γίνεται πιο άγρια.
Παρόλα αυτά το ερώτημα της Κυριακής είναι ξεκάθαρο. ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι νέοι λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Είμαστε η γενιά που γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ζει και δουλεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Είμαστε η ήρεμη δύναμη, η πλειοψηφία που πιστεύει πως η θέση της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτη μέσα στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης με ένα δυνατό ΝΑΙ την Κυριακή τελειώνουν τα ψέματα και καλούνται οι τσαρλατάνοι της κυβέρνησης να αποχωρήσουν. Αυτοί που έχουν το θράσος να χρησιμοποιούν τον όρο πατρίδα ενώ παλιότερα λέγανε ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν την ονομασία Μακεδονία για τα Σκόπια. Αυτοί που έχουν το θράσος να μιλάνε για δημοκρατία ενώ αυτή τη στιγμή συνασπίζονται με την Χρυσή Αυγή υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Ήρθε η ώρα αυτή η παρένθεση να κλείσει και όλοι αυτοί που προεκλογικά παρουσίαζαν μαγικές λύσεις να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο μόνος δρόμος για μια ισχυρή Ελλάδα είναι ένα κράτος νοικοκυρεμένο, μακριά από τον κρατισμό με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη. Μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί εντός της Ευρώπης. Μια Ελλάδα για τους Έλληνες και τα παιδιά τους.

Φώτης Δημήτριος
Οικονομολόγος, απόφοιτος Πανεπιστημίου Πειραιώς
Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ν. Τρικάλων