Φως ιλαρόν… στο Μύλο Ματσόπουλου

 

mylos_xotikon_news

 

 

 

 

Το Δημοτικό Θέατρο και ο Δημοτικός Κινηματογράφος Τρικάλων αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες του Πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού “Μύλου Ματσόπουλου” του Δήμου Τρικκαίων.

Οι δύο φορείς, σεβόμενοι απόλυτα την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Μνημείου, εντάσσουν τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές τους δράσεις, δημιουργώντας μια όμορφη και μοναδική διαλεκτική σχέση μεταξύ Μνημείου και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η φροντίδα τους για τον Μύλο και τον περιβάλλοντα χώρο είναι δεδομένη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο φωτίστηκε το καλοκαίρι η είσοδος με τα πλατάνια και σχεδιάστηκε ο φωτισμός του μνημείου και των υπολοίπων κτισμάτων.

Ο φωτισμός, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της προσωπικότητας των κτιρίων, αποτελεί υπαρξιακή ανάγκη γι’ αυτά και γίνεται μοναδικό στοιχείο της νυκτερινής τους ταυτότητας”, γι’ αυτό πρέπει να διαθέτει εικαστική αξία. Επιπλέον συμβάλλει στην ανάδειξη της αισθητικής του κτιρίου και της υφής των υλικών του που  επιτυγχάνεται κυρίως με την έμφαση σε δομικά ή μορφολογικά χαρακτηριστικά στοιχεία του κτιρίου. «Στην περίπτωση του μνημείου ο φωτισμός μπορεί να τονίσει πνευματικές και πολιτιστικές αξίες του συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εκπαίδευση του κοινού …ευαισθητοποιώντας συγχρόνως τους θεατές στην πολιτιστική κληρονομιά τους. Με αυτόν τον τρόπο […] δημιουργεί δεσμούς συνέχειας με το παρόν, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορικότητα του δομημένου χώρου». (Βλέπε σχετικά: Γ. Κοντορούπης- Ι. ΤριπιδάκηςΕ. Σταματοπουλου “Φωτισμός ανάδειξης κτιρίων και αστικών υπαίθριων χωρών”, έκδοση Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εργαστήριο Ενεργειακού & Bιοκλιματικού Σχεδιασμού, Αθήνα). 

Με αυτό το σκεπτικό, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα, του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Θεάτρου και του νέου Προέδρου Αναστασίου Κατσιάνη, με σχεδιασμό και επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Στέφανου Νταλάση, το Δημοτικό Θέατρο προχώρησε στο φωτισμό του βασικού κτιρίου του Μύλου και των προ-κτισμάτων του.

Ο σχεδιασμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την αυθεντικότητα του κτιρίου με στόχο την διακριτική του και αισθητική του παρουσία. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει την προσωπικότητα και την ιστορική μνήμη του Μνημείου αλλά και τη σημερινή πολιτισμική του παρέμβαση.

Έτσι, ο εναλλακτικός αυτός χώρος Τέχνης και Πολιτισμού θα “φωτίζει” νέους δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας και θα συνεχίζει να μας ταξιδεύει με όχημα την φαντασία και προορισμό την αισθητική απόλαυση και ψυχαγωγία.

(Σχεδιασμός – επιμέλεια: Στ. Νταλάσης. Τεχνική Εγκατάσταση: Αποστόλης Λαμπρογιώργος. Συνεργασία: Στ. Καραγιώργος, Ν. Κουνάβας, Μπάμπης Λαμπρογιώργος, Άλκης Μηλιώνης. Σημείωση: Η ολοκλήρωση του φωτισμού θα γίνει τις επόμενες ημέρες).

 

 

.