Φόρος τιμής και μνήμης στους ήρωες του υψώματος 731 στα Τρίκαλα

Με μια λιτή αλλά άκρως συγκινητική τελετή, οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές  αρχές, συγγενείς των αγωνιστών-θυμάτων καθώς και Τρικαλινοί πολίτες έκαναν και φέτος το χρέος τους, τιμώντας σήμεραόπως κάθε χρόνο, την ημέρα συμπλήρωσης 79 ολόκληρων χρόνων από την ηρωική τους θυσία (9 Μαρτίου έγινε η μάχη), τους πεσόντες ήρωες του υψώματος 731,τελώντας επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο ομώνυμο μνημείο, που έχει ανεγερθεί στο 6ο χλμ.της Εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στο ύψος της Αγίας Κυριακής.

Όπως κατέγραψε το trikalaIN.gr, η εκδήλωση του φόρου τιμής και μνήμης στους Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες οπλίτες που έπεσαν για την πατρίδα, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας και την εξιστόρηση των γεγονότων εκφώνησε ο Σχης ε.α Γρηγόριος Μητράκος.

Ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλων Καλυβίων, του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων, καθώς και τωνΙδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Σακκά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Παρέστησαν πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νικόλαος Ντίτορας ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι Βουλευτές Τρικάλων Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, , ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, οιΠεριφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Μπουτίνας, Χρήστος Γακόπουλος,Θανάσης Τσιάρας και Δήμητρα Νάτσινα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Νικολέττα Μπρουζούκη, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, Πολιτευτές, ο Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Δημοσθένης Κωστόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Στέργιος Νίντος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Τρικάλων Δημήτριος Γαλάνης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στρατιωτικά εμβατήρια ακούστηκαν και από την Δημοτική φιλαρμονική, ενώ στο χώρο του μνημείου παραβρέθηκαν τιμητικά αγήματα της ΣΜΥ και του Ε.Λ.Ο.Κ. Τα ρίγη συγκίνησης όλων κορυφώθηκαν, όταν απόγονοι και συγγενείς των πεσόντων, εναπόθεσαν λίγα λουλούδια στο χώρο του μνημείου.Μετά το πέρας των ομιλιών και της κατάθεσης στεφάνων από τους φορείς, η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή απ’ όλους και την ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου.