Φορολογικές δηλώσεις 2022: «Τέλος» στα σενάρια παράτασης

Τέλος χρόνου στις 29 Ιουλίου για τις φορολογικες δηλωσεις 2022. Δεν θα δοθεί νέα παράταση λένε πηγές του Υπ.Οικονομίας

Τέλος στα σενάρια παράτασης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων βάζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία παραμένει η 29η Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι στοιχεία εκκρεμεί η υποβολή τουλάχιστον 1,6 εκατομμυρίων δηλώσεων, καθώς οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxis ανέρχονται σε 4,74 εκατομμύρια σε σύνολο 6.386.268 που είχαν υποβληθεί το 2021.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός, αφού από τις 30 Μαρτίου που άνοιξε η πλατφόρμα υποβάλλονται κατά μέσω όρο περίπου 44.000 δηλώσεις, ενώ από τις 23 Ιουνίου που ανακοινώθηκε η παράταση των δηλώσεων ο ρυθμός έχει αυξηθεί στις 58.000. Παρόλα αυτά με δεδομένο πλέον ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και ο χρόνος λήγει στις 29 Ιουλίου ο ρυθμός υποβολής θα πρέπει να φτάσει πάνω από τις 100.000 την ημέρα.

Ο ρυθμός κατάθεσης μοιάζει δύσκολος με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και δεν θα χρειαστεί νέα παράταση της περιόδου μέσα στον Αύγουστο. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον προγραμματισμό της καταβολής των δόσεων, καθώς η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου. Ωστόσο, ακόμα και σε ενδεχόμενο να δινόταν παράταση οι φορολογούμενοι θα κληθούν στο τέλος Αυγούστου να πληρώσουν διπλή δόση Ιουλίου και Αυγούστου.

Ρυθμός υποβολής

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τους φορολογούμενους που γνωρίζουν ότι θα έχουν ή μηδενικό φόρο, ή επιστροφή φόρου και έσπευσαν να υποβάλλουν τη δήλωση τους, θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλουν με μεγαλύτερο ρυθμό δηλώσεις και όσοι εκτιμούν ότι το εκκαθαριστικό τους θα τους στέλνει στο ταμείο για πληρωμή φόρου. Η αύξηση του ρυθμού των δηλώσεων τις τελευταίες 20 ημέρες οφείλεται και στο γεγονός ότι έσπευσαν να υποβάλλουν δηλώσεις όσοι ήθελαν να προλάβουν την προθεσμία για τις αιτήσεις στο Power Pass και έπρεπε να διορθώσουν ή να αλλάξουν τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί 4,74 εκατ. δηλώσεις Ε1, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.

Τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι έως τώρα μηδενικά ή με επιστροφή φόρου προκύπτουν σχεδόν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, μόλις το 32,18% των φορολογούμενων έως τώρα παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το 53,05% παραλαμβάνει μηδενικά, ενώ το 13,77% είναι πιστωτικές.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Και φέτος ισχύσει η έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.

Από φέτος οι φορολογούμενοι πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ φέτος θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, προκειμένου να λάβει επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος .

dikaiologitika.gr