Υλικά
Κομμάτια: 50
Σιρόπι
Πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για τα φοινίκια, τα Σμυρναίικα μελομακάρονα ξεκινάμε Από το προηγούμενο βράδυ ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη ημέρα ετοιμάζουμε τα φοινίκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα φλούδια λεμονιού για 2 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει).
- Ρίχνουμε το λεμόνι και το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την ζύμη
- Κοσκινίζουμε σε βαθύ μπολ τα 300 γρ. αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το μέλι.
- Προσθέτουμε τον χυμό ή την μπίρα, το μείγμα του σιμιγδαλιού και το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε από τα 100 γρ. αλεύρι που κρατήσαμε.
- Προσοχή, όχι πολύ ζύμωμα και βγάλει το λάδι του. Ίσα να ανακατευτεί και να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Πλάθουμε μπαλάκια ή οβάλ των 30 γρ. περίπου και τα τακτοποιούμε στο ταψί, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1/2-1 λεπτό (ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε).
- Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι ή τα σουσάμια.