Financial Times: Το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή

Lafazanis 4

Σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα, άδειασμα του θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδας και προσφυγή για στήριξη στη Μόσχα περιελάμβανε το κρυφό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times

Το κρυφό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή απασχολεί δημοσίευμα των Financial Times που υπογράφουν οι απεσταλμένοι στην Αθήνα Kerin Hope και Tony Barber, επικαλούμενοι πληροφορίες από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα που προκάλεσε απογοήτευση και απόγνωση σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω σχέδιο περιελάμβανε σύλληψη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, άδειασμα του θησαυροφυλακίου της, και προσφυγή για στήριξη στη Μόσχα.

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν την αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών κινήσεων που ελάμβαναν χώρα ενώ η Ελλάδα αντιμετώπιζε έξοδο από το κοινό νόμισμα πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

«Με τη συμφωνία να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα μιας μεγάλης μερίδας στελεχών του αριστερού κόμματος του κυρίου Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή και να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας» σημειώνουν.

Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές αιφνιδιάστηκαν όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ρευστού της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πλάνο δείχνει την προφανή αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσεων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης. Πρώτα από όλα, τα θησαυροφυλάκια στο Νομισματοκοπείο αυτή τη στιγμή έχουν μόνο περίπου 10 δισ. ευρώ σε ρευστό, αρκετά για να κρατήσουν τη χώρα για μερικές εβδομάδες αλλά όχι για τους 6-8 μήνες που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την προετοιμασία, δοκιμή και κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος».

Η κυβέρνηση σύντομα θα διαπίστωνε ότι τα χαρτονομίσματα της χώρας θα ήταν άχρηστα, γράφουν οι Financial Times. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα 10ευρα και 20ευρα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το Νομισματοκοπείο, η ΕΚΤ θα κήρυσσε τα ελληνικά ευρώ ως πλαστά «θέτοντας όποιον προσπαθούσε να αγοράσει κάτι με αυτά στον κίνδυνο σύλληψης για πλαστογραφία», ανέφερε ένας κεντρικός τραπεζίτης. «Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονωνόταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες ανίκανες να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ακόμη και πριν από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, ο κ. Λαφαζάνης αναζητούσε απελπισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε ότι θα ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει οικονομική στήριξη 5-10 δισ. ευρώ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Σε αντάλλαγμα με την υπογραφή για το νέο αγωγό, ήλπιζε σε προκαταβολή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. »Ήταν όλα μία φαντασίωση», είπε ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης. »Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν φυσικό αέριο και δραχμή με ρωσική στήριξη, κατέρρευσαν».

news247.gr