Financial Times: Εν αναμονή πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

tsipras 3

Οι FT εμφανίζουν ως εν αναμονή πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Εύσημα και στο οικονομικό του επιτελείο. Τι λένε για τη «δαιμόνια» πρόταση τους για το χρέος.

 

«Αντίθετα με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι φιλοευρωπαίος και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», γράφουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Alexis Tsipras casts himself as Greece’s prime minister in waiting» δίνοντας εξαρχής credits στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ρεπορτάζ που φιλοξενεί και δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσίπρα περιγράφεται επίσης ότι «δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την ΕΕ παρά να την διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό»

«Ένα νέο ευρωπαϊκό deal είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας

Οπως διαπιστώνουν οι FT η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας.»

Στο πλαίσιο αυτής τη στροφής η εφημερίδα εντάσει και τη συμμετοχή του στο πάνελ του Ambrosetti Forum στο Κόμο όπου «έκανε μασάζ» με την ευρωπαϊκή ελίτ προκαλώντας ταυτόχρονα κάποιους από τους κορυφαίους ευρωπαίους διαμορφωτές γνώμης να επανεξετάσουν την οπτική τους»

Τι αναφέρουν για τα αγγλικά και την οικονομική του ομάδα

Οι FT σημειώνουν με έμφαση την πρόοδο που έχει δείξει σε ότι αφορά στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

«Έχει εργαστεί επιμελώς να βελτιώσει τα αγγλικά του τα οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως» σημειώνεται.

Ειδική μνεία κάνουν και στο οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα για το οποίο όπως παρατηρούν ότι « περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς σπουδαγμένους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Η εφημερίδα μάλιστα χαρακτηρίζει «δαιμόνια» την πρόταση που έχει καταθέσει αυτό το οικονομικό επιτελείο :« σε μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης να χαρίσουν μείωση του χρέους στην Ελλάδα».

Σε τι προσβλέπει ο Τσίπρας για το χρέος

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στην εφημερίδα « «Πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% ώστε να αποπληρώνουμε τους δανειστές μας. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας θα μειώθουν κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση επιτρέποντας στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες και να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.

Απο το Κόμο στη ΔΕΘ

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στροφής ο κύριος Τσίπρας δεν ξέχασε τη βάση του, σημειώνουν οι FT.

Μια εβδομάδα μετά το Ambrosetti forum ήταν στη ΔΕΘ γεμίζοντας τους οπαδούς του με υποσχέσεις για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα, για επιδότηση ενοικίων και για στήριξη των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. «Θα θεραπεύσουμε τις πληγές και τις αδικίες (των μνημονιακών χρόνων)… και όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν πίσω τους δουλειές τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας περισσότερο τον παλιό του εαυτό.

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις» εξηγεί.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία των χωρών της περιφέρειας. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να σπάσουμε το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αυτές οι ιδέες κερδίζουν έδαφος σε όλη την ευρώζώνη με τις όποιες διαφορές να αφορούν την ένταση και τον τόνο.

Κατά τους FT ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη «απελπισμένα» από μια νέα ευρωπαϊκή συναίνεση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τον οικονομικό της «βούρκο».

.thetoc.gr