Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, υπάρχουν πολλές Μακεδονίες

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Υπάρχουν πολλές Μακεδονίες, Μακεδονίες των άλλων, που ρητά καθορίζεται στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την υπογραφή τη δική μας, την ελληνική. Όταν λοιπόν ακούμε την ιαχή «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», αυτή εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός, ως αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών της χώρας. Ίσως να μην ακούγεται καλά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», συνέχισε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας:
«Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, έγινε ελληνική. Γιατί πληθυσμιακά η Μακεδονία μέχρι το 1912-13 και 1921-22 που ήρθαν οι πρόσφυγες δεν είχε πλειοψηφία ελληνική, παρά μόνο σε ορισμένες ζώνες στο νότο. Έγινε ελληνική μέσα από τις ανταλλαγές, μέσα από τις δύσκολες περιπέτειες που ζήσαμε ως έθνος εμείς και άλλα έθνη στην περιοχή».

https://youtu.be/r7R5m3jtO6U

www.stroumfaki.gr