«Φέσια» 5,9 δισ. ευρώ στην εφορία στο 6μηνο

eforia trika 45

Εκτοξεύτηκαν κατά 650 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμα ύψους 5,89 δισ. ευρώ

Μπορεί με την τραπεζική αργία να «πάγωσαν» όλες οι προθεσμίες για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων –ως νέα ημερομηνία για την εμπρόθεσμη πληρωμή ισχύει πλέον η 22α Ιουλίου- αυτό όμως δεν εμπόδισε τους φορολογούμενους να συσσωρεύσουν πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Το ποσό μπορεί να φαντάζει μικρό σε σχέση με τα συνήθη «ρεκόρ» -από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα προστίθονταν στα ληξιπρόθεσμα χρέη περισσότερα από ένα δις. ευρώ ανά μήνα- ωστόσο φαντάζει πολύ μεγάλο αν ληφθεί υπόψη ότι με το κλείσιμο των τραπεζών στις 29 Ιουνίου «πάγωσαν» και οι προθεσμίες για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,89 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος Μαίου ήταν 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν χρέη 657 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 119 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα θα αρχίσει να διογκώνεται από εδώ και στο εξής καθώς όλες οι υποχρεώσεις έχουν μετατεθεί να πληρωθούν μετά τον Ιούλιο.

thetoc,gr