Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
- φάβα Σαντορίνης ή άλλη: 1/2 κιλό
- κρεμμύδια ξερά: 4 ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι και λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- ντομάτες: 2 ώριμες, σφιχτές, ψιλοκομμένες
- λεμόνι: 1 στυμμένο λίγη,
- κάππαρη: φρέσκια (ή τουρσί)
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τα 3 από τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να τσιγαριστούν μέχρι να ξανθύνουν.
-
Σε άλλη κατσαρόλα βράζετε τη φάβα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της. Προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος αλάτι και πιπέρι. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Όταν η φάβα γίνει σαν κρέμα, είναι έτοιμη.
-
Βράζετε την κάππαρη σε λίγο νερό για 2’ – 3’ γαι να ξαλμυρίσει (αν είναι τουρσί). Σερβίρετε τη βρασμένη φάβα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το τέταρτο κρεμμύδι ωμό, ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγη κάππαρη. Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και αρκετό ελαιόλαδο.
Σημειώσεις
Μια κι η φάβα τούτη γεννιέται στα θηραϊκά εδάφη, ας διαλέξουμε από τη λίστα των οίνων ένα ξανθό πατριωτάκι, ένα Ασύρτικο, με τη μεταλλικότητα και την αρμύρα που το χαρακτηρίζουν όταν οινοποιείται στα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης, πλάι στη θάλασσα. Διαλέξτε ανάμεσα σε μια Σαντορίνη ή ένα Νυχτέρι εσοδείας ’08.