Φάρμακο μειώνει κατά 44% τους θανάτους από Covid

Oμάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρδιάς του Μόντρεαλ ανακοίνωσε ότι έχει βρει στην κολχικίνη -γνωστό καρδιολογικό φάρμακο- ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του ιού. Μελέτη έδειξε ότι η χρήση της, που χορηγείται σε μορφή χαπιού, αμέσως μόλις διαγνωσθεί κάποιος με κορονοϊό, μπορεί να μειώσει κατά 25% την ανάγκη για νοσηλεία. Η χρήση της ουσίας μειώνει επίσης την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση) κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

Η διεθνής μελέτη COLCORONA διενεργήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Μόντρεαλ και σε σειρά άλλων ερευνητικών κέντρων. Τώρα, τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρχές Υγείας των κρατών, αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων ανά τον κόσμο, προκειμένου να ενταχθεί η κολχικίνη στα κλινικά πρωτόκολλα για την θεραπεία των εξωνοσοκομειακών ασθενών που πάσχουν από COVID-19.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr οι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προχωρούν στην κατάρτιση του σχετικού πρωτοκόλλου, για την άμεση χρήση του φαρμάκου σε όλους τους ασθενείς από τη διάγνωσή τους, αφού το φάρμακο χορηγείται ήδη στους νοσηλευόμενους καρδιοπαθείς ασθενείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο πρωτόκολο θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για τη χορήγηση σε ασθενείς άνω των 40 ετών υπό ιατρική επίβλεψη, πολύ περισσότερο αν πάσχουν από ένα υποκείμενο νόσημα. Με την έγκριση από την επιτροπή, το φάρμακο θα μπορούσε να ξεκινήσει να χορηγείται άμεσα.

Το γνωστό αυτό φάρμακο, έχει αποτελέσει αντικείμενο σειράς κλινικών μελετών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών και στη χώρα μας είχε πραγματοποιηθεί μια μικρή κλινική μελέτη με το όνομα GRECO, η οποία είχε δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα εξάλλου είχαν οδηγήσει στη χορήγηση της συγκεκριμένης αγωγής στους νοσηλευόμενους με COVID -19 καρδιοπαθείς.

Μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή χαπιού

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης COLCORONA ο κύριος ερευνητής Δρ Jean-Claude Tardif, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Ινστιτούτου Καρδιάς του Μόντρεαλ και Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ τόνισε ότι «Η έρευνά μας δείχνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κολχικίνη στην πρόληψη του φαινομένου της «καταιγίδας των κυτοκινών» και στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (δηλαδή σε μορφή χαπιού και όχι ενέσιμο), η χρήση του οποίου, θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία και ενδεχομένως να αποτρέψει τις επιπλοκές του COVID-19 για εκατομμύρια ασθενείς».

Η θεραπεία με κολχικίνη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για επιπλοκές, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης για COVID-19 με μοριακή ανάλυση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής της νόσου και, κατά συνέπεια, μειώνει τον αριθμό νοσηλείας. Η συνταγογράφηση κολχικίνης σε ασθενείς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων της συμφόρησης των νοσοκομείων και στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης εδώ και σε όλο τον κόσμο.

Το προφίλ της έρευνας

Η COLCORONA ήταν μια κλινική δοκιμή χωρίς επαφή, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο στο σπίτι.

Διεξήχθη στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν η κολχικίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19. Διενεργήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς με COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευτεί κατά τη στιγμή της εγγραφής, με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές της COVID-19. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο που δοκίμασε ένα από του στόματος φάρμακο σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

Συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Καινοτομιών Υγείας του Μόντρεαλ του Ινστιτούτου Καρδιάς του Μόντρεαλ (MHICC) και χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση του Κεμπέκ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), την φιλάνθρωπο του Μόντρεαλ Sophie Desmarais, και το COVID-19 Therapeutics Accelerator, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, Wellcome και Mastercard. Οι CGI, Dacima και Pharmascience του Μόντρεαλ ήταν επίσης συνεργάτες στη μελέτη.

liberal.gr