FAME Lab στα Τρίκαλα: Το καινοτόμο εργαστήριο που μετρά τη θερμοκρασία σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 διεξήχθη στη Ντόχα του Κατάρ. Παραδοσιακά, η διοργάνωση αυτή γίνεται τον Αύγουστο, όμως οι διοργανωτές επέλεξαν το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μειωθεί η καταπόνηση από τη θερμοκρασία, που θα δέχονταν οι αθλητές και οι επισκέπτες στη Ντόχα.

Για τον ίδιο λόγο, ήταν η πρώτη φορά που ο μαραθώνιος των ανδρών και των γυναικών ξεκίνησε τα μεσάνυχτα. Έγινε έτσι ο πρώτος νυχτερινός μαραθώνιος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία ξεπέρασε το 70%. Ο μαραθώνιος των γυναικών ήταν από τους πιο αποτυχημένους στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αφού 29 από τις 69 αθλήτριες (δηλαδή, 42%) δεν κατάφεραν να τερματίσουν, ενώ ο νικητήριος χρόνος ήταν ο αργότερος στην ιστορία του Παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Θα συμβεί άραγε κάτι αντίστοιχο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA το 2022; Ζητήσαμε απάντηση στο ερώτημα αυτό από τον πλέον ειδικό, το Δρ. Ανδρέα Φλουρή, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Ο Δρ. Φλουρής είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως FAME Lab.

«Το Εργαστήριό μας, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και ένα από τα λίγα στον κόσμο που μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Οι έρευνές μας έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και του Κατάρ, η ΝΑΣΑ, και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος προκειμένου να προασπίσουν την υγεία αθλητών, ειδικών αποστολών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου» τονίζει ο Δρ. Φλουρής.

Το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και ένα από τα λίγα στον κόσμο που μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος
«Υπάρχει έντονη φημολογία για τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της FIFA που θα γίνει στο Κατάρ το 2022. Αυτό είναι λογικό, αφού η ζέστη στη χώρα αυτή είναι εξαιρετικά έντονη για ένα μεγάλο μέρος του έτους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη περίοδο, συγκεκριμένα από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που δεν θα λάβει χώρα κατά το καλοκαίρι» αναφέρει επίσης ο Δρ. Φλουρής.

«Η ζέστη κατά τη διάρκεια των αγώνων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους διοργανωτές πριν ακόμη διεκδικήσουν επίσημα τη διοργάνωση. Το 2009, όταν ακόμη προετοίμαζαν την αίτησή τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA, οργάνωσαν ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο “Άσκηση σε θερμό περιβάλλον” και προσκλήθηκα να συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στο Νοσοκομείο Ορθοπεδικής και Αθλητιατρικής στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα» αναφέρει ο Δρ. Φλουρής.

Στην ερώτηση «τί του έκανε εντύπωση από αυτό το συνέδριο», ο Δρ. Φλουρής αναφέρει ότι «η επιτροπή που είχε συστήσει η κυβέρνηση του Κατάρ για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης κάλεσε στο συνέδριο 20 επιστήμονες από όλο τον κόσμο οι οποίοι ερευνούν τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας, στην υγεία και τη σωματική απόδοση του ανθρώπου. Αυτή καθαυτή η διεξαγωγή του συνεδρίου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της αίτησης δείχνει τη σοβαρότητα και τη συνέπεια με την οποία λειτουργούν οι άνθρωποι στη χώρα αυτή. Αντιλήφθηκαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν ένα σημαντικό μειονέκτημα της αίτησής τους για τη διεξαγωγή των αγώνων και έτσι οργάνωσαν ένα συνέδριο ζητώντας τη συνδρομή επιστημόνων από όλο τον κόσμο προκειμένου να λυθεί ή έστω να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα. Κι όλα αυτά προτού κατατεθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους τους, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να απορριφθεί από τη FIFA» επισημαίνει ο Δρ. Φλουρής.

Πηγή: www.iefimerida.gr