Ένα από τα πιο θρεπτικά γεύματα σε μία vegan διατροφή είναι το φακόρυζο. Συνδυάζει υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεϊνη, μας παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, σίδηρο και άλλα πολύτιμα στοιχεία. Είναι δηλαδή πραγματική υπερτροφή. Μπορούμε να του δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία αν χρησιμοποιήσουμε καστανό ρύζι, τα βράσουμε αλ ντέντε και προσθέσουμε αρκετά λαχανικά εποχής, καθώς και προβιοτικά. Στη μορφή της σαλάτας τρώγεται ευχάριστα όλο το καλοκαίρι.
250 γρ φακές
250 γρ καστανό ρύζι γλασέ
4 κολοκυθάκια
4 καρότα
2 πιπεριές φλωρίνης
1 πράσσο
1 κρεμμύδι
50 ml σόγιου
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
6-7 τοματίνια
1 ώριμο αβοκάντο
Μερικά κλωναράκια σχοινόπρασσου
Βάζω τις φακές και το ρύζι στο νερό από το βράδυ. Έτσι θα ενεργοποιηθούν οπότε θα γίνουν πιο θρεπτικά, θα μαλακώσουν και θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Επίσης το πλήρες γλασέ ρύζι έχει τον ίδιο περιπου χρόνο βρασμού με τη φακή, οπότε μπορώ να τα ετοιμάσω συγχρόνως. Τα ρίχνω σε ζετό νερό, τα φέρνω σε βρασμό και προσθέτω αλατοπίπερο. Βράζω για 15-20 λεπτά και τα κατεβάζω όταν ακόμα είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνω και αν θέλω κρυώνω με τρεχούμενο νερό για να σταματήσω το βρασμό.
Στο μεταξύ έχω ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά και τα ρίχνω στο γουόκ με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτω το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι και τα σοτάρω. Θέλω να μείνουν και αυτά τραγανά και όχι να λιώσουν. Μόλις ετοιμαστούν προσθέτω τη σόγια σος, αφού κατεβάσω από τη φωτιά. Ανακατεύω το μείγμα με το φακόρυζο μέσα στην κατσαρόλα και δοκιμάζω μήπως χρειαστεί να προσθέσω λίγη σόγιου ακόμα.
Σερβίρω με μερικά τοματίνια, αβοκάντο και σχοινόπρασσο ψιλοκομμένα, μαζί με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και προζυμένιο ψωμί σίκαλης με κίμινο!
http://www.tasty-day.gr