Έξω λένε για εκλογές

kalpi1

Σενάριο των τελευταίων ωρών, μιας και η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι τον μάιο, είναι η κυβέρνηση να παρατείνει τόσο τη συμφωνία όσο χρειάζεται για να πάει αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, η οποία ελεφρώς φαίνεται να επισπεύδεται

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει το capital.gr, εκτιμά ότι εφόσον εμφανίζεται να αρνείται τη λήψη των πρόσθετων μέτρων που ζήτησαν οι δανειστές και να συζητά το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα… ποια κυβέρνηση θα την ξαναζεστάνει, μπορεί να εμφανισθεί ενώπιον των «300» και να διεκδικήσει τις 180 θετικές ψήφους.

Με αντάλλαγμα; Τις πρόωρες εκλογές. Αλλά …όχι πολύ πρόωρες, αφού θα εμφανίσει “πακέτο” με την ανάδειξη Προέδρου την ολοκλήρωση της προ-διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα δρομολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές και θα ολοκληρωθεί … σε τουλάχιστον έξι μήνες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση, πάντως, σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι η διαδικασία για την προεδρική εκλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Για «έκφραση της λαϊκής βούλησης» έκανε λόγο ο Βενεζέλος
Βαθειά πολιτικός είναι, κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιφυλάξεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση στο περιθώριο του συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις, «όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες».

«Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια», πρόσθεσε.

Σήμερα η απάντηση

Μετά τη 1 το μεσημέρι αναμένεται να σταλεί σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως τα διευκρινιστικά στοιχεία που θα λάβει μετά την 1 το μεσημέρι στα χέρια της η τρόικα δεν θα επιτρέπουν σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ «ορέξεις» για νέα πρόσθετα μέτρα όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ή νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά ούτε την εμπροστοβαρή λήψη των προληπτικών παρεμβάσεων του 2015, όπως η ακύρωση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

.