Εξάρτηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα

dimarxeio 15

Οι περισσότεροι Δήμοι σε όλη τη χώρα είναι εγκλωβισμένοι στην παγίδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, βελτίωσης του εξοπλισμού και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χωρίς αυτά αδυνατούν να κάνουν έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα, είχε (και έχει) μεγάλη εξάρτηση από τα λεγόμενα «πακέτα» ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είτε αυτά λεγόντουσαν Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, είτε «πακέτο Ντελόρ», είτε Ε.Σ.Π.Α., είτε Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, είτε προγραμματική περίοδο κ.ο.κ.

Όπως και η Ελλάδα, που εξαρτιόταν από τα δανεικά, για να πληρώνει τους μισθούς του διογκωμένου δημόσιου τομέα και τις παχυλές συντάξεις ορισμένων κλάδων συνταξιούχων.

Όπως και οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που περίμεναν τις επιδοτήσεις από την Ευρώπη για να παράγουν προϊόντα. Από την ημέρα, όμως, που η «κά­νουλα» των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων «έσφιξε» και τα ευρώ δεν «ρέουν» όπως έρρεαν στο παρελθόν, οι διοικήσεις αρκετών Δήμων έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Τότε φάνηκε η έλλειψη φαντασίας, οργάνωσης και οράματος. Ελάχιστες διοικήσεις αξιοποίησαν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, χάρη στην «ευελιξία» κάποιων τοπικών αρχόντων και συμβούλων τους.

Σήμερα, όλοι οι δήμαρχοι «ψάχνο­νται» και ψάχνουν (εναγωνίως) πηγές χρηματοδότησης και για τα πιο απλά έργα.

Όσοι καταφέρουν να απαγκιστρωθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα μπορέσουν να επιτελέσουν κάποιο έργο.

Οι άλλοι… «θα μείνουν στα ρηχά» και στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα χάσουν την καρέκλα τους. Ευχόμαστε οι δήμαρχοι των Δήμων του Νομού Τρικάλων να το συνειδητοποιήσουν γρήγορα, για να μην είναι οι ηττημένοι των εκλογών.

.