Εξαρθρώθηκε κύκλωμα «μαϊμού» συνταγογραφήσεων στην Καρδίτσα

farmakwn.w l

Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν 7 φαρμακεία στην Καρδίτσα, τα οποία έκαναν «μαύρες» συνταγογραφήσεις και λαθρεμπόριο φαρμάκων.

Επειτα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, σχετικά με υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων και λαθρεμπόριο φαρμάκων, εντοπίστηκαν φαρμακεία τα οποία χρησιμοποιώντας ασφαλιστικά βιβλιάρια των πελατών τους, έκαναν παράνομες συνταγογραφήσεις και λαθρεμπόριο φαρμάκων, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν το Δημόσιο.

Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., έκαναν εκτεταμένους και συστηματικούς φορολογικούς και ασφαλιστικούς ελέγχους, σε φαρμακεία της συγκεκριμένης περιοχής. Οπως διαπιστώθηκε, συμμετείχαν στο κύκλωμα ως μέλη και διαχειριστές, έντεκα άτομα.

Σε πέντε από τα επτά εμπλεκόμενα φαρμακεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, αναλυτικά τα παρακάτω: δεκαεννέα φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς κουπόνια Ε.Ο.Φ. και βιβλιάριο υγείας ασφαλισμένου. Επίσης, κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ταμείου ύψους 836,98 ευρώ που προέκυψε από τη φυσική καταμέτρηση σε συνάρτηση με το αντίστοιχο λογιστικό υπόλοιπο.

Τα αναλυτικά στοιχεία απεστάλησαν στον Ε.Ο.Φ. και στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον προσδιορισμό της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, οι οποίες επισύρουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα εμπλεκόμενα φαρμακεία, αλλά και σε γιατρούς της περιοχής.

Οι Εκθέσεις Φορολογικού Ελέγχου απεστάλησαν στη ΔΟΥ Καρδίτσας προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ οι εκθέσεις Ασφαλιστικού Ελέγχου απεστάλησαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο ΙΚΑ Καρδίτσας.

Η δικογραφία με τα αποτελέσματα της έρευνας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας.

.thetoc.gr