Εξάντληση τετραετίας λένε στην κυβέρνηση αλλά ετοιμάζονται για εκλογές

samaras beni 143

Πρόωρες κάλπες ή ολοκλήρωση της τετραετίας; Για τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δεδομένη και έχει αποφασιστεί μήνες τώρα, από όταν άρχισαν να είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σαμαράς σε συνομιλητές του «τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα». Πάνω στη λογική αυτή, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα κερδίζει πόντους όσο περνά ο χρόνος και τα αποτελέσματα από τα μέτρα ανακούφισης και τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει, θα φθάσουν σε μεγάλη μερίδα του κόσμου που θα νιώσει τη διαφορά.

Παράλληλα μια θετική εξέλιξη στο κορυφαίο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα φέρει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου από την κρίση και πολλά βήματα μακριά από το τραπέζι όπου γίνονταν μέχρι σήμερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Επομένως ο τελευταίος σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση για να εξαντλήσει την τετραετία, είναι η προεδρική εκλογή.

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Και όπως αναφέρει σε όσους συνομιλούν μαζί του «αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα με ότι προσδοκούσαν κάποιοι. Με τη συνεχή βελίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφίας ως τον Μάρτιο», γεγονός που για τον ίδιο εξαφανίζει και το τελευταίο εμπόδιο για την εξάντληση της τετραετίας.

Άλλωστε πάγια θέση του κ. Σαμαρά, την οποία έχει εκφράσει αρκετές φορές δημόσια, είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους ανεξάρτητα από τη συγκυρία, ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα στη διακυβέρνηση του τόπου. Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο, μεταξύ άλλων προβλέπονται «ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ…ο βοσκός και ο λύκος

Σε μόνιμη προεκλογική ετοιμότητα είναι από την άλλη, η Κουμουνδούρου. «Το αποτέλεσμα επιβάλλει την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο. Αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποσοστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ωστόσο οι συνεχείς εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μάλλον τον γνωστό μύθο του Αισώπου με το βοσκό και το λύκο θυμίζει, παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν βγει πρώτο κόμμα, αυτοδυναμία δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμία περίπτωση, ενώ οι συμμαχίες του μέχρι σήμερα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες.

Υπό το πρίσμα αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον χρόνο θέλει να κερδίσει, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ υπάρχουν και οι συχνές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και η πολυγλωσσία για μια σειρά ζητημάτων που αφαιρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας που επιδιώκει να προσδώσει στο κόμμα η ηγεσία του.

Η περίπτωση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Τα δύο κόμματα που σίγουρα δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο επόμενο διάστημα θα έβαζε λουκέτο στη Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν ούτε τα έκτακτα συνέδρια, ούτε κινήσεις τύπου Ελιάς.

Άλλωστε όσες φορές ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, ξεπερνώντας τα όρια για μικροκομματικούς σκοπούς, μάλλον το ξανασκέφτηκε σοβαρά, όταν το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι σήκωνε το γάντι και δεν φοβόταν να φέρει τις κάλπες πιο κοντά.

Για τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, τη ΔΗΜΑΡ, εθνικές εκλογές άμεσα, με δεδομένα τα σημερινά ποσοστά που θυμίζουν πολικές θερμοκρασίες, είτε θα στείλουν τα στελέχη του Φώτη Κουβέλη σπίτι τους, είτε στην καλύτερη θα επανδρώσουν μια νέα συνιστώσα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και…λοιποί συγγενείς

Οι… εναπομείναντες 13 Ανεξάρτητοι Έλληνες, επίσης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν πρόωρες εκλογές καθώς το πολιτικό μέλλον τόσο για το κόμμα τους, όσο και για τους ίδιους είναι άδηλο. Κοινωνικά φαίνεται ότι χάνουν την επιρροή τους, καθώς το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο στην οποία είχε στηρίξει την ύπαρξή του ο Πάνος Καμμένος​ σβήνει και κοινοβουλευτικά με τις επιλογές τους έχουν μετατραπεί σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε καμία περίπτωση πρόωρες κάλπες δεν επιθυμεί κανένας και από τους 25 ανεξάρτητους βουλευτές, με δεδομένο ότι ευρισκόμενοι εκτός συγκεκριμένης πολιτικής στέγης, οποτεδήποτε γίνουν εθνικές εκλογές δεν θα μπορέσουν να περάσουν σε καμία περίπτωση το κατώφλι του κοινοβουλίου και θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

newpost.gr