Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “SODart” από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων η 3η συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «SODART – Κοινωνικοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες/ικανότητες που έχουν να επιδείξουν επαγγελματικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες». Η συνάντηση διήρκησε από 3 έως 7/10/2017 και εκτός από Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων στο πρόγραμμα συμμετείχαν:

  • Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων
  • Το EOTVOS LORAND, ένα από τα μεγαλύτερα ουγγρικά δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια με έδρα τη Βουδαπέστη
  • Η Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Οικονομικών σπουδών του Λοτζ της Πολωνίας (AkademiaHumanistyczno-Ekonomiczna w Lodzi)
  • Το ΙSS “RosaLuxemburg”, ένα δημόσιο σχολείο Δ/θμιας Εκπαίδευσης με έδρα το Μπάρι της Ιταλίας που εκπαιδεύει εφήβους ηλικίας 14 με 19 ετών.
  • Το «Κaratay Guidance and Research Center”που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας. Είναι ένας Επαγγελματικός Οργανισμός που παρέχει δικαίωμα συμμετοχής και συνεργασίας σε υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής σε όλους τους τύπους σχολείων, και
  • Το Πανεπιστήμιο “SelçukUniversity”της Κόνυα στην Τουρκία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Μέσα από το πρόγραμμα υποστηρίζεται η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη μαθητών και καθηγητών με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα των διδακτικών και εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα εκπαιδευτικά συστήματα που στηρίζουν την ειδική αγωγή και τις διάφορες τεχνικές διδασκαλίας σε κάθε χώρα καθώς επίσης να κάνουν μια σειρά από συναντήσεις και επισκέψεις.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, οι εταίροι του προγράμματος παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον 1ο χρόνο του προγράμματος.

Επισκέφτηκαν τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και την Διευθύντρια κα Βασιλική Κάκλα, όπου αντάλλαξαν δώρα και ενημερώθηκαν για την λειτουργία της Ειδικής Αγωγής στο νομό μας. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. (Kέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών) και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του.

Τέλος, επισκέφτηκαν το νεοσύστατο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων και παρακολούθησαν μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες παίρνοντας μέρος σε πολλές από αυτές.

Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μνημεία και αξιοθέατα των Τρικάλων, όπως το Φρούριο, το Βαρούσι, το Κουρσούμ Τζαμί, το Μουσείο Τεχνολογίας στο Μύλο Ματσόπουλου και το Μουσείο Τσιτσάνη με τα Οθωμανικά Λουτρά. Τέλος επισκέφτηκαν τις Μονές των Μετεώρων όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από την μοναδική ομορφιά του τοπίου.

Στην επόμενη  συνάντηση που θα γίνει στην Ουγγαρία τον Δεκέμβριο θα καταρτιστούν σε τεχνικές της ειδικής αγωγής, μέλη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.