«Έτοιμοι» οι δανειστές για μια ελληνική χρεοκοπία

544

Εξαιρετικά πιθανή θεωρούν μια ελληνική χρεοκοπία, ίσως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες κορυφαίοι αρθρογράφοι και αναλυτές.

Δημοσιεύματα ου πρακτορείου Reuters αλλά και της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας Financial Times προβάλλουν περίπου ως αναπόφευκτη μια ελληνική πτώχευση και ουσιαστικά περνούν το μήνυμα πως οι δανειστές μας είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο αναφορικά με την έκβαση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Αναλυτικότερα για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας το Νοέμβριο του 2011 κάνει λόγο το αμερικανικό πρακτορείο Reuters.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί η πτώχευση από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δηλώνει στο πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.

Το Reuters αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ευρωζώνη πάσχισε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ώρες συζητήσεων τα οποία, όπως τονίζει, δεν είχαν καμία επιτυχία.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο και υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα είχε ήδη οδηγηθεί σε πτώχευση εάν οι δανειστές της, πρωτίστως Γερμάνια και Γαλλία, ως κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, ήταν έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Reuters, τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη δόση του δανείου «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει».

Για την ακρίβεια θεωρούν ότι η διεύρυνση του EFSF θα επιτρέψει στις τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας να θωρακιστούν επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ελληνικού credit event με αποτέλεσμα η 29η Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Εurogroup στις Κάνες της Γαλλίας να φαντάζει ως μια πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση της πτώχευσης της Ελλάδας.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και ο κορυφαίος αρθρογράφος των FT ο οποίος χαρακτηρίζει χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας. Υποστηρίζει πως κανένα μέτρο και καμία νέα θυσία ή λιτότητα δεν θα διασφαλίσει πως η χώρα μας θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που της θέτουν οι δανειστές της. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για την Ευρωζώνη λέγοντας πως το ελληνικό πρόβλημα συνιστά απειλή για το ευρώ. Και ψέγει τους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς της ΕΕ για λανθασμένη πολιτική και κοντόφθαλμες επιλογές.

Ο αρθρογράφος επανέρχεται στο «φάκελο Ελλάδα» για να διαπιστώσει πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ακόμα κι ένα χρεοστάσιο, μια διαγραφή – προσοχή, όχι κούρεμα αλλά διαγραφή του 100% του χρέους της χώρας μας – δεν θα συνιστούσε ανυπέρβλητο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι να θέσουν προτεραιότητες και να αφήσουν πίσω τους τις προσπάθειες να διασώσουν την Ελλάδα – έστω «σβήνοντας» τα χρέη της και κατόπιν στηρίζοντάς την μέσω ΕΚΤ και EFSF – και να επικεντρωθούν στη διάσωση της ίδιας της Ευρωζώνης.

Προτείνει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός της Ευρωζώνης και να στρέψουν την προσοχή τους στη θωράκιση της Πορτογαλίας και των υπολοίπων χωρών που αναλογούν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από το 2% που συνεισφέρει η ελληνική οικονομία στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Και καταλήγει λέγοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης οφείλουν να παραδεχθούν πως τα διαρθρωτικά ελαττώματα του ευρώ συνιστούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της ένωσης από τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

protothema.gr