Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων στην περιοχή της Ανδαλουσίας

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων βρέθηκε στην πόλη LaPuebladeCazalla, στην ισπανική Ανδαλουσία, κοντά στην πανέμορφη Σεβίλλη, για την 4η συνάντηση παιδαγωγικών, μαθησιακών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του σχεδίου ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο: Power @ppYourLearningSkills(P@LS), από τις 25 -2-2018 έως 3-3-2018. Οικοδεσπότες μας αυτή τη φορά οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου IESCASTILLODELUNAπου υποδέχτηκαν αντίστοιχα μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα υπόλοιπα πέντε σχολεία της σύμπραξης. Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση και διδασκαλία της εφαρμογής ArtInMotion(Τέχνη Σε Κίνηση), που σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ισπανικού σχολείου και προστέθηκε στο σύνολο των εφαρμογών που έχουν μέχρι στιγμής δημιουργηθεί με επιτυχία από τα σχολεία εταίρους.

Ξεκινώντας με ένα μάθημα για την τέχνη μέσα από την ιστορία του ανθρώπινου είδους, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την ίδια την τέχνη, τις πτυχές της αλλά και την ανθρώπινη σκέψη. Μνημεία και διάσημα αριστουργήματατων χωρών μας ήταν οι οδηγοί μας σε αυτή την προσπάθεια που αργότερα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια των υπολογιστών και με τη βοήθεια του περιβάλλοντος προγραμματισμού AppInventorάρχισε να μετασχηματίζεται σε μια ευχάριστη ψηφιακή εφαρμογή για Androidσυσκευές έχονταςσαν εκπαιδευτικό στόχο να εξοικειώσει τον χρήστη με βασικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία και ορολογίες της τέχνης πάνω σε διάσημα έργα και μνημεία.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες καιρού, σε μια εβδομάδα που στον ισπανικό νότοεπικρατούσε πολλή βροχή και δυνατός αέρας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα όσα διδαχθήκαμε και προγραμματίσαμε στο εργαστήριο, με επισκέψεις μας στους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ανδαλουσίας.

ΜετάαπότηθερμήυποδοχήτουΔημάρχουτηςLaPuebladeCazallaστηHaciendaLaFuenlonguilla, γνωρίσαμε το όμορφο και ήσυχο, λευκόΑνδαλουσιανόχωριό, όπουοχρόνοςέχεισταματήσεισεκάποιεςγωνιέςτου και όπου τα καλοκαίρια φιλοξενείται μεγάλο φεστιβάλ χορού φλαμένγκο, πασίγνωστο στην περιοχή.

Απολαύσαμε την ξενάγηση των Ισπανών μαθητών της ομάδας μας και τις παρουσιάσεις τους με έμφαση στην τέχνηκατά την επίσκεψή μας στην Αλάμπρα, το ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στηΓρανάδα, μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το Παλάτι του Κάρολου Ε’, τους κήπους της Χενεραλίφε (Generalife), την ακρόπολη Αλκαζάμπα και τα παλάτια της Δυναστείας των Νασριδών που θεωρούνται το κόσμημα αυτού του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές της Σιέρα Νεβάδα.

Στην πανέμορφη Σεβίλλη, και πάλι με εκπληκτικούς ξεναγούς τους Ισπανούς μαθητές  του σχεδίου μας, επισκεφτήκαμε την υπέροχη PlazadeEspaña, εξαιρετικό παράδειγμα της αναγεννησιακής και αραβικής επιρροής στην ισπανική αρχιτεκτονική, διακοσμημένη με κεραμικά και τεχνητό κανάλι νερού.Οι επαρχίες της Ισπανίας παρουσιάζονται σε εσοχές με κεραμική παράσταση, αλφαβητικά, με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά, και υπάρχουν παραστάσεις από σημαντικές στιγμές της ιστορίας της κάθε περιοχής. Βρεθήκαμε επίσης στον μεγαλύτερο γοτθικό καθεδρικό ναό του κόσμου,“CatedraldeSantaMaríadelaSede”,που όταν ολοκληρώθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αντικατέστησε την Αγία Σοφία ως ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός, ένα τίτλο τον οποίο ο βυζαντινός ναός κατείχε για σχεδόν χίλια χρόνια. Ο καθεδρικός είναι ο τόπος ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Χιράλδα (Giralda), το καμπαναριό του ναού, είναι ένας πύργος ύψους 104 μέτρων και η θέα από εκεί ψηλά μαγευτική. Μοναδικός και ο περίπατος στην Εβραϊκή συνοικία και τη συνοικία ElArenal, αλλά και στην πλατεία LaEncarnacion, κάτω από την εντυπωσιακή κατασκευή MetropolParasol, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο, που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους της Σεβίλλης το 2011.

Τελευταίος πολιτιστικός θησαυρός ο καθεδρικός ναός Mezquita της Κόρδοβας, αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί κόσμημα Ισπανο – Ισλαμικής τέχνης και δείγμα “ένωσης” του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως που μετά την Reconquista μετατράπηκε σε καθολικό χριστιανικό ναό της αρχιεπισκοπής της Κόρδοβας αφιερωμένο στην Ανάληψη της Θεοτόκου.

Οι μέρες παραμονής στην Ανδαλουσία και η πολύ ζεστή φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων και συμμαθητών αλλά και των οικογενειών τους, τα διδακτικά μας εργαστήρια και οι επισκέψεις μας στα μοναδικά μνημεία της περιοχής, μας γέμισαν άπειρα συναισθήματα ευγνωμοσύνης για τις πολύτιμες εμπειρίες που κερδίσαμε. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για την άριστη διοργάνωση και επιπλέον οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιταλό συνάδελφό μας που ακούραστα αποτύπωσε με τη μηχανή του όλα τα στιγμιότυπα της επίσκεψής μας.  Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς  Θωμαΐδα Πέτα, Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ, Κατερίνα Μπαντέκα, υπεύθυνη του σχεδίου P@LSκαι τη μαθήτρια του τομέα Πληροφορικής Ιωάννα – Στεφανία Τζιωρτζιώτη. Επόμενη συνάντηση του σχεδίου ‘P@LS’,στο μεσογειακό νότο και πάλι, στην πόλη Osmaniyeτης Τουρκίας, τον ερχόμενο Απρίλιο.

 

Από το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

φωτογραφίες: Marco Bacchi, Liceo Scientifico Marie Curie, Tradate, Italy