Εσπασε η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ – Για τί δεν τα βρήκαν Τσίπρας με Κουβέλη

tsipras kouvelis 681

Παγώνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, προτού καλά – καλά ξεκινήσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς φαίνεται ότι τα «σπάνε» και οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Κουβέλη μπαίνουν στο… ψυγείο παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε διαφανεί ότι θα γινόταν πραγματικότητα ένα ευρύ αριστερό μέτωπο.

Χαρακτηριστικό του «τέλους μιας σχέσης» που ποτέ δεν ξεκίνησε ήταν η δήλωση του κ. Κουβέλη μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα: «Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και σε όλες! Η νέα χρονιά να είναι γεμάτη χαρά, ελπίδα και δημιουργία.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να σηκωθούν όρθιοι. Πρέπει να σηκωθεί η χώρα ψηλά. Μπορεί, αρκεί να το πιστέψουμε. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε, έτσι ώστε η κοινωνία μας, η Ελλάδα να πορευτεί προς μια κατεύθυνση που οδηγεί στη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Η Δημοκρατική Αριστερά με τις δικές της δυνάμεις, με την υπεύθυνη θέση που έχει απέναντι στα πράγματα, πορεύεται με ελπίδα, με διεκδίκηση για την κοινωνία και τη χώρα. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου η πορεία της χώρας να είναι θετική για το σήμερα και το αύριο. Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες!».

Το γεγονός και μόνο ότι αναφέρει πως η ΔΗΜΑΡ με τις δικές δυνάμεις πορεύεται με ελπίδα ερμηνεύεται ως οριστική απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, χωρίς δηλαδή να υπάρξει σύμπραξη με την Κουμουνδούρου.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται όταν μιλώντας ο κ. Τσίπρας στον Κεραμεικό απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον Φ. Κουβέλη. Τότε είχε πει ότι όποιος θέλει να συνεργαστεί θα πρέπει να δοκιμαστεί ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού «αδειάζοντας» έτσι τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της.
Παράλληλα, την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίασή τους αποφάσισαν να μην προχωρήσουν τις συζητήσεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών με οικολογικές κινήσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν υπάρχει πλέον καμία προοπτική συμπόρευσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου δεν δέχτηκαν τις
Επιπλέον από τη ΔΗΜΑΡ σημειώνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκαν να υπογράψουν κάποια προγραμματική συμφωνία και αντί γι’ αυτό πρότειναν την αποδοχή από τον κ. Κουβέλη του “Προγράμματος της Θεσσαλονίκης”. Συνεργάτες του κ. Κουβέλη σχολίαζαν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πορεία της χώρας. “Είναι απλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε έντονη κριτική από τη ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που είχε ζητήσει με επιστολή της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, στους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις ενέργειες των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αναγνωστάκη, που συνομιλούσαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Για την εκλογική τακτική του κόμματος, ενόψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τί θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου, που διατηρούσε ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στον ιστότοπο bandiera.gr ασκεί κριτική στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στη διάθεση της ηγεσίας να μπει σε διάλογο με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας: «Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της δεν είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου.

Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα». Απαντούμε: Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Το δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς».

imerisia.gr