Εσείς, πόσες φορές βουρτσίζετε… τον διαβήτη σας;

Βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές τη μέρα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Όσοι συνηθίζουν να πλένουν τα δόντια τους πάνω από τρεις φορές κάθε μέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που εξέτασε τη στοματική υγιεινή σχεδόν 190.000 ανθρώπων από τη Νότια Κορέα. Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών, το 16% των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει διαβήτη, με το ποσοστό να είναι σχεδόν ίδιο και για αυτούς που υπέφεραν από ασθένειες των ούλων, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Diabetologia.

 

Η περιοδοντίτιδα και τα… χαμένα δόντια «δείχνουν» διαβήτη

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κολέγιο της Σεούλ ανέφεραν ότι η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, με τις παθήσεις των ούλων να συνδέονται με διάφορες επιπλοκές υγείας, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι σαφείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, ένας στους έξι συμμετέχοντες (17,5%) έπασχε από περιοδοντίτιδα, η οποία προκλήθηκε από μη συχνό βούρτσισμα των δοντιών. Μετά από την 10ετή παρακολούθηση, φάνηκε ότι οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 9% πιθανότερο να έχουν εκδηλώσει διαβήτη. Για όσους είχαν χάσει τουλάχιστον 15 δόντια, το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 21%. Αντίθετα, οι άνθρωποι που έπλεναν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα ή περισσότερο, είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

 

Αυξήστε τα βουρτσίσματα από νωρίς

Όταν, μάλιστα, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες βρήκαν ότι στα άτομα κάτω των 51 ετών, το βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα συνδέθηκε με μειωμένο κατά 14% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ για τις δύο φορές την ημέρα το ποσοστό ανερχόταν στο 10%. Για τους 52 ετών και άνω δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο για διαβήτη ανάμεσα σε αυτούς που βούρτσιζαν τα δόντια τους μία ή δύο φορές την ημέρα, αλλά εκείνοι που το έκαναν τρεις φορές είχαν κατά 7% μειωμένο κίνδυνο.

 

Καθοριστική η στοματική υγιεινή και για τον διαβήτη

Διαφορές παρατηρήθηκαν, επίσης, ανάμεσα στα δύο φύλα, με τους ισχυρότερους συσχετισμούς ανάμεσα στο αυξημένο βούρτσισμα και τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη να εντοπίζεται στις γυναίκες.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι, ενώ η μελέτη δεν αποκαλύπτει τον ακριβή μηχανισμό που συνδέει τη στοματική υγιεινή με την ανάπτυξη διαβήτη, η φθορά των δοντιών (ειδικά καθώς επιδεινώνεται) μπορεί να συμβάλει στη χρόνια και συστηματική φλεγμονή.

«Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας και ο αυξημένος αριθμών χαμένων δοντιών μπορεί να είναι παράγοντες αυξητικοί στην εμφάνιση διαβήτη. Αντίστοιχα, η βελτίωση της στοματικής υγιεινής είναι πιθανό να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», καταλήγουν οι επιστήμονες.

eleftherostypos.gr