Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων των σχολείων

KKE_logo_copy

Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας κλείνει η συντριπτική πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων (παλαιού τύπου) που είναι μικρότερα από 6/θέσια καθώς και όλα τα τμήματα που δεν έχουν 15 μαθητές και άνω.

Στα ολοήμερα σχολεία φοιτούσαν πάνω από 140.000 μαθητές, για τη λειτουργία τους δούλευαν περίπου 4.000 δάσκαλοι και 7.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Η απόφαση αυτή συνιστά νέα επίθεση στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, ανοίγει το δρόμο στην άμεση περικοπή θέσεων εργασίας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην πολιτική αυτονομίας της «σχολικής μονάδας» και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα: Κενά και τοποθετήσεις ανά συγκεκριμένο σχολείο. Σχολεία αποκεντρωμένα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί κάθε χρονιά. Περιορισμός των προσλήψεων, αύξηση του ωραρίου εργασίας, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κομμάτια του ίδιου «παζλ».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  •  Αν προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις αυτές και παράλληλα στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν: 1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2)Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών, 3)15 μαθητές/τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα.
  •  Αν προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά τα σχολεία, να εξασφαλιστεί ότι κάθε εκπαιδευτικός θα έχει οργανική θέση και μόνιμη σταθερή εργασία.

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Ζιώγας

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Αποστόλης Νάνος

Μπάμπης Χαραλάμπους