Ερώτηση Σ. Παπαδόπουλου για την πολύτεκνη οικογένεια Κούρδων προσφύγων στα Τρίκαλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Μέριμνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οικογενειών  απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλία, μετά την εξώθηση από τα προγράμματα ΕΣΤΙΑ και CASH»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τοe-trikala, που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα Τρίκαλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 14 οικογένειες προσφύγων, οι οποίες ζουν από το 2017 σε διαμερίσματα στην πόλη μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ,θα εξωθηθούν από το πρόγραμμα και επομένως και από τα  διαμερίσματα.

Στο τέλος Γενάρη, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την πόλη, ο μικρός Μωχάμεντ που ζει στα Τρίκαλα μαζί με την εξαμελή οικογένειά του, τον σταμάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο, προκειμένου να δώσει στον πρωθυπουργό μια επιστολή, με την οποία ζητούσε βοήθεια ώστε η οικογένεια να πάρει καθεστώς πρόσφυγα. Μετά το γράμμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη η αίτησητης οικογένειας απορρίφθηκε. Μετέβησαν δύο φορές στην Αθήνα, με δικά τους έξοδα. Την πρώτη φορά υπέβαλλαν  ένσταση κατά της απόφασης, για την οποία τους ειδοποίησαν να είναι στην Αθήνα την 1η Ιουλίου. Λίγες μέρες μετά το πρώτο τους ταξίδι  στα τέλη Μαΐου, η οικογένεια ειδοποιήθηκε ότι η ένσταση θα συζητηθεί 9 Ιουνίου. Μεταβαίνουν για δεύτερη φορά στην Αθήνα, με δικά τους έξοδα.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποκόπτει τους απορριφθέντες στον πρώτο βαθμό, μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό,από τα περισσότερα δικαιώματα των αιτούντων, ως εκ τούτου η οικογένεια του Μωχάμεντ, όπως και πολλές άλλες οικογένειες ανά την Ελλάδα, μένουν χωρίς στέγη και χωρίς το οικονομικό βοήθημα που εγγυώνταιτην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή χωρίς εστία, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία προοπτική βρίσκονται συνολικά 60 οικογένειες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα. Θα φύγουν από τα διαμερίσματα που ζούνε, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς να ξέρουν που θα μπορούσαν να πάνε και πώς να ζήσουν χωρίς χρήματα. Η πλειοψηφία των προσφύγων που θα μείνουν στο δρόμο είναι οικογένειες με παιδιά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς στέγη και χωρίς πόρους;
  2. Θα σταματήσει την εφαρμογή πολιτικών εξαθλίωσης που εντείνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και θαεπαναφέρει τις στοιχειώδεις και απαραίτητες εγγυήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες ασύλου αλλάκαι αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής όπως επιτάσσουν οι σχετικές Οδηγίες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές