Εργολάβοι ή αμυγδαλωτά – Συνταγάρα by antonis cooken

Πήγα που λέτε τσονάκια μου σε ένα φούρνο για να πάρω ψωμί και ζήλεψα εκείνα τα αμυγδαλωτά που τρώγαμε πολύ μικρά παιδιά ειδικά στα μνημόσυνα. Ουρά κάναμε οι τότε μπόμπιρες στο Σελήμογλου Τρικάλων, στην εκκλησία με τον ευλογημένο Παπά Λασπά όταν πέφταμε σε μνημόσυνο που στο συγχώριο περιλαμβανόταν και οι λατρευτοί μας εργολάβοι.

Κάπως έτσι με εκείνο τον αυθορμητισμό της παιδικότητας μου ζήτησα την κοπέλα που εξυπηρετούσε να μου δώσει 2 εργολάβους! Σαν στα χέρια μου τους πήρα τους περιεργάστηκα και..

“Τι οφείλω;” της είπα. “2 ευρώ” μου λέει!

Δυο ευρώ; απόρησα και στοματογούρλωσα γιατί τον ένα εργολάβο τον είχα σχεδόν μισανοίξει από το σελοφάν και σχεδόν τον είχα βάλει σε δοκιμαστική τροχιά. Δηλαδή 1 ευρώ ο κάθε εργολάβος αυτό το μικρό κέρασμα; σκέφτηκα. Η ακρίβεια στη χώρα που κυβερνά ο Μιζοτάκης και διαφημίζεται ως γη της επαγγελίας από τα πληρωμένα παπαγαλάκια της ενημέρωσης, έχει χτυπήσει κόκκινο παντού!!! Αν δεν είχα μισοανοίξει το γλυκάκι ειλικρινά θα τα επέστρεφα! Άκου εκεί 2 ευρώ για 2 εργολάβους; Που φτάσαμε!!! Για αυτό βγήκα από εκεί και μπήκα δίπλα στο σούπερ μαρκετ, πήρα τα υλικά και έφτιαξα μια ντουζίνα, που λέει ο λόγος, τους δικούς μου εργολάβους – αμυγδαλωτά! Η συνταγή δεν είναι απλά εύκολη αλλά αστεία για να πληρώνεις “χαβιάρι” κάτι που μπορείς να φτιάχνεις πολύ πιο φθηνά μόνος σου και μάλιστα στη κουζίνα του σπιτιού σου!!! Πάμε να ξεκινήσουμε:

Υλικά
450 γρ αμυγδαλόψιχα ωμή χωρίς φλούδα.
230 γρ ζάχαρη κρυσταλλική.
3-4 σταγόνες εσανς πικραμύγδαλο (υπάρχει στα σούπερ μαρκετ) ή 1 κουταλιά της σούπας λικέρ αμαρέτο (αν θέλετε έντονη την γεύση του αμυγδάλου προσθέστε και τα 2 υλικά).
4 μεγάλα αβγά (θέλουμε μόνο το ασπράδι).
Μερικές σταγόνες λεμόνι (4 με 5).

Διαδικασία
Βάζουμε στο μούλτι τα 200 γραμμάρια της αμυγδαλόψιχας με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αδειάζουμε σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους. Έπειτα κάνουμε στο μούλτι το ίδιο και με τα άλλα 200 γραμμάρια αλλά αυτή την φορά προσέχουμε να μην γίνουν σκόνη αλλά να τα αλέσουμε λιγότερο έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε το αμυγδαλάκι όταν θα τρώμε τους εργολάβους. Ρίχνουμε ξανά στη λεκάνη και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να ενσωματωθεί. Προθερμαίνω τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις 170). Προτιμήστε αέρα!

Ρίχνουμε στο μίξερ τα ασπράδια με τις σταγόνες λεμονιού και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα. Κατά την διάρκεια που χτυπάμε προσθέτουμε 3 με 4 σταγόνες εσανς πικραμύγδαλο και την 1 κουταλιά λικέρ αμαρέτο σταδιακά (δηλαδή λίγο λίγο όχι μπλούμ). ΠΡΟΣΟΧΗ αν στο κάδο στο μίξερ ή στα ασπράδια πέσει κατά την διαδικασία έστω και μια σταγόνα νερό μπορεί η μαρέγκα μας να κόψει!

Μεταφέρουμε την μαρέγκα στην αμυγδαλόψιχα, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, ενσωματώνοντας την με απαλές κινήσεις. Θα δούμε ότι το μείγμα που θα έχουμε είναι ελαφρά κολλώδες και όχι συμπαγές σαν προζύμι.

Βάζω το χονδρό ακροφύσιο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και την γεμίζω με το μείγμα. Αν δεν έχω σακούλα μας κάνει και ένα κουτάλι της σούπας.

Ντύνω με λαδόκολλα 2 ταψιά του φούρνου και φτιάχνω μπισκότα περίπου 8 εκατοστά (ποσότητα όσο ένα καρύδι). Στη μέση από κάθε μπισκότο προσθέτω από ένα αμύγδαλο ωμό χωρίς την φλούδα.

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά (απαλή υφή) ή για 25 λεπτά (κριτσανιστή υφή) περίπου ανάλογα το φούρνο σας μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Μην τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν και θέλουμε να είναι γλασσερά μέσα και τραγανά απ’ έξω!

Μόλις τα βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά ένα – ένα τα τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων. Φυλάμε σε δοχείο που κλείνει καλά και απολαύστε τα χωρίς ενοχές! Είναι από εκείνα τα γλυκάκια που ενώ έχουν ζάχαρη είναι θρεπτικά μιας και η μαρέγκα είναι φουλ στην πρωτεΐνη και το αμύγδαλο ανήκει στις σούπερ τροφές!!!

Καλή επιτυχία τσονάκια μου! antonis cooken (Αντώνης Κούκεν)