Εργαστήριο Εμπλουτισμού της Ελληνικής Έκδοσης της Wikipedia στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Wikipedia-Logo

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της  Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, διοργανώνεται εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά. Το εργαστήριο, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μεταμορφώσεως 2) στο Βόλο, θα δώσει την ευκαιρία για μια βιωματική εμπειρία  στην ελληνική έκδοση της Wikipedia (Βικιπαίδεια), τόσο σε χρήστες όσο και σε εν ενεργεία, αλλά και εν δυνάμει, συγγραφείς της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο Βόλο από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας και συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί  σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0″ στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia.  Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της  συμμετοχής ομάδων /κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι  βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/λημμάτων και θα διεξαχθεί βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων.  Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση  http://mywikipedia.ellak.gr.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Η/Υ του 4ου ορόφου του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης με δυνατότητα συμμετοχής μέχρι 40 άτομα (2 άτομα ανά Η/Υ της αίθουσας και έως 10 άτομα με  προσωπικούς φορητούς Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi).

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.  Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.lib.uth.gr μέχρι τη Δευτέρα 28/3/2011 (θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας). Στην περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις από τις διαθέσιμες θέσεις θα γίνει προσπάθεια το εργαστήριο να επαναληφθεί σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα

.APE MPE