Έρχεται το «έξυπνο» ρολόι που θα μετρά τη γλυκόζη

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να μετρήσετε το σάκχαρό σας χωρίς να τρυπήσετε το δάχτυλό σας, αλλά απλώς… με το να ρίξετε μια ματιά στο ρολόι σας;

Όχι, βέβαια, οποιοδήποτε ρολόι, αλλά κάποιο smartwatch, παρόμοιο με αυτά που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς σε αθλητές. Με τη διαφορά ότι το δικό σας smartwatch θα μετρά και θα σας πληροφορεί για τα επίπεδα της γλυκόζης σας. Και, πράγματι, είμαστε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο έξυπνο «γκάτζετ».

Συνδυασμός ραντάρ και τεχνητής νοημοσύνης

Σε πρόσφατη έρευνα, Βρετανοί ερευνητές από το University of Waterloo κατάφεραν να συνδυάσουν τεχνολογίες που βασίζονται σε ραντάρ και τεχνητή νοημοσύνη, για να εντοπίσουν αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης, χωρίς την ανάγκη για δείγμα αίματος. Κατέληξαν, λοιπόν, στη διαπίστωση ότι «όσοι πάσχουν από διαβήτη θα μπορούσαν να παρακολουθούν το σάκχαρό τους χωρίς να τρυπούν το δάχτυλό τους χρησιμοποιώντας το σύστημα που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα».

Ο επικεφαλής ερευνητής George Shaker δήλωσε ότι η ομάδα του θέλει να «αισθανθεί» το αίμα στον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται να λάβει δείγμα αίματος. Ελπίζει ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή smartwatch που θα παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη.

Η έρευνα αφορά συνεργασία με την Google και την Infineon, που ανέπτυξαν συσκευή μικρού ραντάρ και συγκέντρωσαν ήδη πληροφορίες για πιθανές εφαρμογές.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Το σύστημα στο Waterloo χρησιμοποιεί τη συσκευή ραντάρ για να στείλει ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας σε υγρά του σώματος που περιέχουν διαφόρων επιπέδων γλυκόζη. Στη συνέχεια τα ραδιοκύματα επιστρέφουν σε αυτό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τα σωματικά υγρά.
Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες, που επιστρέφουν στο σύστημα, μετατρέπονται σε ψηφιακά δεδομένα για ανάλυση από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές.

Το λειτουργικό μπορεί, μάλιστα, να εντοπίζει αλλαγές στη γλυκόζη με βάση 500 χαρακτηριστικά.

Η μέτρηση της γλυκόζης με ραντάρ ήταν ακριβώς κατά 85%

Τα αρχικά τεστ -με εθελοντές στο Research Institute for Aging του Waterloo- πέτυχαν αποτελέσματα που ήταν κατά 85% το ίδιο ακριβή με την παραδοσιακή ανάλυση από δείγμα αίματος. Έδειξαν ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε ραντάρ για να «κοιτάμε» στο αίμα, ώστε να εντοπίζουμε αλλαγές.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η τελειοποίηση του συστήματος, ώστε να ποσοτικοποιεί με ακρίβεια τα επίπεδα γλυκόζης και να λαμβάνει αποτελέσματα μέσω του δέρματος.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης στέλνονται ασύρματα σε υπολογιστές, αλλά τελικός στόχος είναι μια αυτάρκης τεχνολογία παρόμοια με τα smartwatches που παρακολουθούν τον καρδιακό παλμό.

eleftherostypos.gr