Έρχεται δομικός ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο

Από Σεπτέμβριο έρχονται νέες αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού φαίνεται ότι βρίσκεται στο μυαλό του πρωθυπουργού. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χτες στο επιτελείο του Μαξίμου -οι άνθρωποι κοντά στον πρωθυπουργό- έγιναν υπό το βάρος των πυρκαγιών, όχι όμως ως απόδοση προσωποποιημένης πολιτικής ευθύνης.

Εξάλλου, δεν υπήρξε κανείς που υποβαθμίστηκε ή είδε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.

Οι φλόγες έχουν κατακάψει σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και άμεση προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ανακούφιση των πληγέντων.

Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος της κίνησης να αναβαθμιστεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος σε υφυπουργό και να τρέξει υπό τον αναβαθμισμένο Άκη Σκέρτσο τα σχετικά προγράμματα αποζημιώσεων.

Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός όρισε χθες τον τρίτο κατά σειρά κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Γιάννη Οικονόμου.

Πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ο Στέλιος Πέτσας, ακολούθησε ο Χρήστος Ταραντίλης που πολύ γρήγορα παραιτήθηκε για προσωπικού λόγους, στην συνέχεια η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανέλαβε το briefing και τώρα ο κ. Οικονόμου παίρνει την σκυτάλη.

Εξάλλου, από χθες δίπλα στον πρωθυπουργό υπάρχουν δύο υπουργοί Επικρατείας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος.

Ο δεύτερος αναβαθμίστηκε, καθώς ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την θετική συμβολή του και την αποτελεσματικότητά του σε μια σειρά από projects.

Στους ανθρώπους του προέδρου συγκαταλέγεται εξ αρχής και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης που θεωρείται από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

Έπεται ο ανασχηματισμός
Οι αλλαγές αυτές δίνουν το σήμα για φυγή προς τα εμπρός, ωστόσο δεν αποτελούν τον ανασχηματισμό που όλοι εκτιμούν ότι θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Κι αυτό επειδή οι αλλαγές αφορούν μόνο σε πρόσωπα εντός του Μεγάρου Μαξίμου και δεν επεκτάθηκαν εκτός των ορίων του.

Ως προς τον χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν θα είναι άμεσα.

Κι αυτό επειδή δίνεται ακόμη η μάχη με τις φλόγες και το επόμενο διάστημα θα είναι σίγουρα δύσκολο.

«Ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη και θεωρείται βέβαιο ότι θα συνδυαστεί με την απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν αλλά όχι την ώρα της μάχης και όχι εν βρασμώ ψυχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου και μένει να φανεί αν η ώρα των αποφάσεων θα έρθει πριν από την ΔΕΘ ή ακόμη αργότερα.

fimotro.gr