Έρχεται Δικαστική Αστυνομία: Ποιος θα είναι ο ρόλος της

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα συγκροτείται ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας έχει ως στόχο την βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λειτουργούς της.

Παράλληλα πρόκειται να βοηθήσει στην επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων, την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την αύξηση των εσόδων του δημοσίου από την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή της στην προεργασία υποθέσεων ειδικά σε εξειδικευμένα αντικείμενα (οικονομικό έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος), ενώ, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στη δικαστική Αστυνομία θα βεβαιώνουν αξιόποινες πράξεις, θα μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες και θα έχουν ρόλο στην προανάκριση, αλλά και στη φύλαξη των δικαστηρίων.

Πρόκειται, μάλιστα, για έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

dikaiologitika.gr