Επτά τρόφιμα που μας ξεδιψούν καλύτερα από το νερό

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού για την αποφυγή μια ανεπιθύμητης αφυδάτωσης. Ωστόσο δεν ενυδατωνόμαστε μόνο πίνοντας νερό, αλλά και τρώγοντας! Γνωρίστε επτά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Η ελλιπής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως κόπωσηπονοκέφαλοιδερματοπάθειεςκράμπεςχαμηλή πίεση και ταχυκαρδία.

Η γενικότερη σύσταση από τους  ειδικούς είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Ωστόσο, η απαραίτητη ενυδάτωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη βοήθεια της σωστής διατροφής.

Ακολουθούν επτά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό:

 

1. Καρπούζι

Περιεκτικότητα σε νερό: 92%

Μια μερίδα 154 γραμ. περιέχει πάνω από μισό φλιτζάνι (118 ml) νερό, συν φυτικές ίνες και πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγνήσιο. Είναι επίσης αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, με μόνο 46 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον,είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου. Το λυκοπένιο βοηθά στον περιορισμό της οξείδωσης των κυττάρων, η οποία έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

2. Φράουλες

Περιεκτικότητα σε νερό: 91%

Με το 91% περίπου του βάρους τους να αποτελείτε από νερό, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην κάλυψη της καθημερινής αναγκαίας ποσότητας νερού. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, φολλικό οξύ και μαγγάνιο. Η τακτική κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, ελαττώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νόσο Αλτσχάιμερ και διάφορους τύπους καρκίνου.

 

3. Ροδάκινα

Περιεκτικότητα σε νερό: 89%

Το 90% σχεδόν του βάρους τους αποτελείται από νερό. Παρέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες Β και κάλιο. Επιπλέον, η κατανάλωση ροδάκινων με τη φλούδα μπορεί να εμπλουτίσει με αντιοξειδωτικά όπως το χλωρογόνο οξύ τον οργανισμό. Αποτελούμενο κυρίως από νερό και φυτικές ίνες, βοηθά στην αίσθηση πληρότητας δίνοντας λίγες μόνο θερμίδες, 60 ανά ένα μέτριο ροδάκινο.

 

4. Πορτοκάλια

Περιεκτικότητα σε νερό: 88%

Μισό σχεδόν φλιτζάνι (118 ml) νερού κρύβεται σε ένα πορτοκάλι, μαζί με φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και το κάλιο, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων μειώνοντας τη φλεγμονή. Η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως τα πορτοκάλια, μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, χάρη στο κιτρικό οξύ που περιέχει και το οποίο δεσμεύεται με το υπεύθυνο για τις πέτρες οξαλικό ασβέστιο, βοηθώντας στην αποβολή του από τον οργανισμό.

 

5. Αγγούρι

Περιεκτικότητα σε νερό: 95%

Αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό και παρέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο και το μαγνήσιο. Σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε νερό λαχανικά, τα αγγούρια ανήκουν στα λιγότερο θερμιδικά, με 8 θερμίδες ανά 52 γραμ.

 

6. Σέλινο

Περιεκτικότητα σε νερό: 95%

Μισό σχεδόν φλιτζάνι νερό (118 ml) εξασφαλίζει μια μερίδα σέλινο, με μόλις 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι.Όπως και άλλα πλούσια σε νερό λαχανικά, το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και κάλιο, τα οποία προφυλάσσουν από καρδιοπάθειες, ορισμένους τύπους καρκίνου και ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

 

7. Ντομάτες

Περιεκτικότητα σε νερό: 94%

Μια μεσαία ντομάτα αρκεί για λήψη 118 ml νερού. Επιπλέον, προσφέρει μια σημαντική ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.Οι ντομάτες δίνουν μόλις 32 θερμίδες ανά 149 γραμ. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ορισμένα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

ygeiamou.gr