Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας για τα σχολεία

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ;

Επανερχόμαστε για να ανοίξουμε το σοβαρό ζήτημα των σχολικών μονάδων της Φαρκαδόνας. Παρόλο που κυβερνητικά κλιμάκια πηγαινοερχόταν συχνά στην περιοχή μας και οι υποσχέσεις δίνονταν πολλές, αντίθετα για τα σχολεία τσιμουδιά. Όλα πήγαιναν καλά; Όχι βέβαια. Και μάλιστα μερικοί χαίρονται και επαινούν το κυβερνητικό έργο σε μια περιοχή που παραμένει ρημαγμένη και οι κάτοικοί της φτωχοί και αβέβαιοι για το μέλλον τους.

Την σχολική χρονιά που πέρασε οι μαθητές του παιδικού σταθμού ως του Γυμνασίου μετακινούνταν καθημερινά σε αντίστοιχα σχολεία γειτονικών χωριών μετά τις καταστροφές που υπέστησαν τα σχολικά κτήρια από την πλημμύρα. Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των σχολείων, κάτι που έμεινε απλά υπόσχεση. Οι εργασίες αποκατάστασης στο νηπιαγωγείο, στο 1ο και 2ο δημοτικό, στο Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ, ξεκίνησαν αρχές Ιούλη και πλέον είναι βέβαιο ότι ο πρώτο κουδούνι δεν θα ακουστεί εκεί ενώ οι μαθητές τους θα υποβληθούν και πάλι στην διαδικασία της μετακίνησης και συνδιδασκαλίας στα σχολεία των γειτονικών χωριών. Είναι άγνωστο το πότε τελικά θα ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της Φαρκαδόνας. Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μαθαίνουμε, πάντα από διαρροές γιατί ποτέ δεν έγινε επίσημη ενημέρωση, ότι τα κτήρια του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Οι εικόνα τους με τις απογυμνωμένες κολώνες που δείχνουν απολύτως σαθρές, τους γκρεμισμένους τοίχους, αποτελεί δυστοπικό σκηνικό. Αναρωτιόμαστε, είναι το μόνο σχολικό κτήριο που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν οικοδομηθεί δεκαετίες νωρίτερα με προγενέστερους, ευάλωτους οικοδομικούς κανονισμούς. Η τωρινή δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, είχαν προβεί ποτέ στις απαιτούμενες ενέργειες για δευτεροβάθμιους ελέγχους στατικής επάρκειας; Ποιες είναι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες για την πρόσκληση και την διενέργεια δευτεροβάθμιων ελέγχων από ειδικά κλιμάκια; Οι έλεγχοι αυτοί προβλέπεται να γίνουν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Φαρκαδόνας; ποια έργα θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν που θα εξαλείφουν τα ελλείμματα στατικότητας των σχολικών κτηρίων; Ποιο προβλέπεται να είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Ποιοι θα ελέγξουν την στατιστική επάρκεια των κτηρίων αυτών;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαιτούμε απάντηση καθώς και την δημοσιοποίηση των πορισμάτων των σχετικών μελετών. Σε μια περιοχή σεισμογενή όπως η δική μας, εκεί μέσα καθημερινά θα μπαίνουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί τους, ένας πληθυσμός, για τον οποίο καμία δημοτική, περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση, δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να ποντάρει στην καλή του τύχη πως δεν θα συμβεί τίποτα. Να σημειώσουμε επίσης ότι και τα σχολεία μέτρησαν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής της ατομικής ευθύνης, των υποτυπωδών αποζημιώσεων, της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου υποδομών και έργων θωράκισης, καθώς αρκετές οικογένειες έχοντας συντριβεί κάτω από το βάρος της καταστροφής που προκάλεσε η πλημμύρα σε σπίτια και χώρο εργασίας, αναγκάστηκαν να φύγουν αναζητώντας αλλού τόπο και δουλειά για να στήσουν  τη ζωή τους. Για αυτή τη σχολική χρονιά το ένα δημοτικό σχολείο έχει Α΄ τάξη 7 μόλις μαθητών ενώ το άλλο δεν έχει κανένα μαθητή στην Α΄ οπότε υποβιβάζεται. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι η αποκατάσταση του παιδικού σταθμού Φαρκαδόνας έχει εξαγγελθεί πολλές φορές ότι θα υλοποιηθεί με την ευθύνη της περιφέρειας. Ο κ. Κουρέτας αλλά και η κ. Ντιντή δήλωσαν την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του σε κάθε τους επίσκεψη στην περιοχή μας. Στο κτήριο αυτό, που έχει πάθει ολοσχερή ζημιά, δεν έχει μπει ούτε καρφί!! Δεν έχει γίνει ακόμα κανένα έργο αποκατάστασης, γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι τα πολύ μικρά παιδιά θα μετακινούνται καθημερινά στην αντίστοιχη δομή του Γριζάνου. Η «λύση» αυτή που ακολουθήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος προφανώς δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους γονείς καθώς στον παιδικό του Γριζάνου τελικά μετακινούνταν από τη Φαρκαδόνα, λιγότερα από τα μισά παιδιά από αυτά που αρχικά παρακολουθούσαν. Και αφού φτάσαμε στο τέλος Αυγούστου με το κτήριο του παιδικού σταθμού να είναι κουφάρι, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η περσινή κατάσταση πρόκειται να συνεχιστεί και φέτος.

Ρωτάμε λοιπόν κάθε υπεύθυνο για το κτήριο του παιδικού σταθμού και για το έργο αποκατάστασης, δημοτική και περιφερειακή αρχή, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και πότε θα ολοκληρωθούν; Θα προηγηθούν δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στατικότητας;

Δεν περιμένουμε απλώς απαντήσεις, τις απαιτούμε γιατί έχει παρέλθει προ πολλού ο καιρός της αναμονής. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Απαιτούμε άμεσα τη λήψη μέτρων και έργων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων καθώς και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και παραμένουν άλυτα. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ήρθε η ώρα η αγανάκτησή μας να γίνει πράξη, να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα. Καλούμε τους πλημμυροπαθείς, τους γονείς, να ενισχύσουμε τη δράση μας, τις διεκδικήσεις μας. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις συνεχείς συσκέψεις και περιοδείες κυβερνητικών παραγόντων που μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις για να καταπραΰνουν την οργή των πληγέντων. Αφού αυτοί έρχονται και ξανάρχονται και αποτέλεσμα μηδέν, τώρα εμείς, όλοι οι πλημμυροπαθείς θα πάμε να τα φωνάξουμε το δίκιο μας στον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη.