Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων στην Υπουργό Παιδείας

126892182322_lrg


Η παραμονή των Τμημάτων ΤΕΙ Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, καθώς και Πολιτικών Δομικών Έργων στα Τρίκαλα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και η τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Όχι μόνο για τους προφανείς οικονομικούς λόγους οι οποίοι απορρέουν από την ύπαρξη φοιτητικής κοινότητας στην πόλη, αλλά και για αμιγώς εκπαιδευτικούς λόγους. Στην Ελλάδα, υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ βρίσκονται σε μικρές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Ανάλογη είναι η πραγματικότητα και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Προφανώς, αυτή η πραγματικότητα δεν προέκυψε τυχαία. Ένας επιστήμονας κρίνεται με βάση την αφοσίωση στο επιστημονικό του έργο κι αυτή, έχει αποδειχθεί στατιστικά, ότι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερη, σε μικρότερες πόλεις, όπου οι φοιτητές μπορούν να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Τα επιμέρους ζητήματα που συνδέονται με τις υλικοτεχνικές υποδομές υποστήριξης της λειτουργίας τους μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ειλικρινή συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, Διοίκησης ΤΕΙ Λάρισας και Τοπικών Φορέων (Δήμος Τρικκαίων κλπ.) την οποία θεωρούμε και επιβεβλημένη.

Επομένως, η παρουσία και ενίσχυση των δύο Τμημάτων ΤΕΙ στην πόλη των Τρικάλων συνάδει με την πραγματικότητα, που συναντάται στις υπόλοιπες προοδευμένες, εκπαιδευτικά, χώρες της Ευρώπης.

Πέραν των αμιγώς εκπαιδευτικών ζητημάτων, υπάρχει και η οικονομική διάσταση της παρουσίας των δύο ΤΕΙ στα Τρίκαλα η οποία δεν μπορεί να παραγνωριστεί ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ένας οικονομικός κύκλος έχει αναπτυχθεί γύρω από τη λειτουργία των συγκεκριμένων Τμημάτων ο οποίος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκοπεί βίαια, διευρύνοντας την υπάρχουσα ύφεση στην αγορά. Εξάλλου, ανάλογη βίαιη αποκοπή δε διαπιστώνεται σε καμία από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας στις οποίες λειτουργούν πολλαπλάσια Τμήματα σε σχέση με τα δύο των Τρικάλων. Εάν στους λόγους που συνδιαμόρφωσαν την απόφαση για την τύχη των ΤΕΙ, συμπεριλαμβάνεται και η εξοικονόμηση πόρων, πριν τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τοπικό ΑΕΠ της κάθε περιοχής, προκειμένου οι επιπτώσεις από την απώλεια των Τμημάτων να μην επιβαρύνουν τις περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλότερο του μέσου δείκτη της χώρας, ΑΕΠ, όπως είναι ο Νομός Τρικάλων.

Κυρία Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Τρικάλων, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την παραμονή των δύο υπαρχόντων ΤΕΙ των Τρικάλων, είναι στη διάθεσή σας, για ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να ενισχυθούν τα τοπικά Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με νέα Τμήματα τα οποία θα απαντούν στο αίτημα της διασύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγική.

Στις προηγμένες οικονομίες, οι παραγωγικοί φορείς αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πολλαπλών σχέσεων με τα πανεπιστήμια. Οι νέες αυτές σχέσεις είναι πολυσύνθετες και εστιάζονται κυρίως στην άμεση σύνδεση της γνώσης με την παραγωγική διαδικασία, στην ένταξη ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη διδασκαλία και την έρευνα, στην αυξανόμενη ανταλλαγή επιστημόνων και φοιτητών ανάμεσα στα ΑΕΙ και τις επιχειρήσεις. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο προβάλλεται η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα ανάπτυξης, Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Νομό Τρικάλων τα οποία θα συνδέονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, όπως την τυροκομία καθότι τα Τρίκαλα κατέχουν τα σκήπτρα της παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και γενικότερα τις δυναμικές καλλιέργειες, που αποτελούν δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μέσω της υλοποίησης της καινοτόμας πρότασης για τη δημιουργία πρότυπου Πράσινου Θερμοκηπίου που κατέθεσε το Επιμελητήριο Τρικάλων, τον τουρισμό και δη το θρησκευτικό τουρισμό και τον τουρισμό των πόλεων με την ειδίκευση των σπουδαστών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Με τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγή και την οικονομία θα αναπτυχθούν μηχανισμοί αμοιβαίας διαρκούς ενημέρωσης, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού προς όφελος της οικονομίας της χώρας.

Βασίλης Γιαγιάκος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων