Επιστολή Χρήστου Λάππα προς τον υπουργό Παιδείας

Θ Ε Μ Α: «Υποβιβασμός σχολικών μονάδων στο Δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας»

Lappas ypoc4

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, απέστειλε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, με θέμα τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων στο Δήμο Τρικκαίων σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στην επιστολή ο κ. Λάππας, αναφέρει τα εξής:

Πληροφορηθήκαμε, δια του τύπου, τις αλλαγές που επέρχονται στο νέο σχολικό χάρτη της χώρας, με το σχέδιο ΚΥΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 15.5.2014.

Στο Δήμο Τρικκαίων υποβιβάζονται εννέα (9) σχολικές μονάδες, αστικές, αγροτικές και ημιορεινές. Εξ αυτών οι τέσσερις (4), ήτοι 6ο Δ.Σ. Τρικάλων, 7ο Δ.Σ. Τρικάλων , 24ο Δ.Σ. Τρικάλων και 32ο Δ.Σ. Τρικάλων, βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης, λειτουργούν άψογα και φιλοξενούν και μαθητές που χρήζουν ειδικής διδακτικής στήριξης. Οι υπόλοιπες πέντε (5), ήτοι Δημοτικό Σχολείο Ριζώματος, Δημοτικό Σχολείο Γοργογυρίου, Δημοτικό Σχολείο Γλίνου, Δημοτικό Σχολείο Πατουλιάς, Νηπιαγωγείο Δενδροχωρίου, βρίσκονται σε αγροτικές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου και φοιτούν σε αυτές παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Το σχολείο αποτελεί, για αυτές τις περιοχές, πυρήνα μόρφωσης, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Όλοι οι ανωτέρω υποβιβασμοί θα επιφέρουν μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την επερχόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Κύριε Υπουργέ,
Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποβάλλονται σε στερήσεις και αφαιμάξεις παντός είδους, αφήστε την εκπαίδευση των παιδιών μας να λειτουργήσει σωστά. Τα σχολεία και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι η ελπίδα αυτής της χώρας. Η λογική της συσσώρευσης των μαθητών σε τμήματα είκοσι πέντε μαθητών, η δημιουργία μονοθέσιων σχολείων σε περιοχές φτωχές και υποβαθμισμένες, είναι για μας ακατανόητη. Όπως ακατανόητη είναι και η ενέργειά σας, που εξαπολύει ένα δεύτερο κύμα διώξεων προς τον εκπαιδευτικό κόσμο, που βιώνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στις εργασιακές του σχέσεις και δεν στηρίζεται στο εκπαιδευτικό του έργο. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας, προκειμένου να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Αφήστε τα σχολεία να λειτουργήσουν ήρεμα, σε κλίμα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ομόφωνα αποφάσισε κατά των ανωτέρω υποβιβασμών και συγχωνεύσεων με την αριθ. 607/2013 Απόφασή του.
Εκφράζοντας όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούμε να μην εφαρμόσετε, σε καμία περίπτωση, το σχέδιο ΚΥΑ και να αποσύρετε τους προτεινόμενους υποβιβασμούς σχολείων του Δήμου μας, ο οποίος πλήττεται για δεύτερη φορά από τις αλλαγές στο σχολικό χάρτη.
Κάθε διαφορετική απόφαση θα μας βρει απέναντί σας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Χρήστος Αντ. Λάππας

.