Επιστημονική Ημερίδα στο Νοσοκομείο Τρικάλων με θέμα «Δύσπνοια – Πολυεπίπεδη προσέγγιση»

nosokomio trikalon

Η δύσπνοια αποτελεί ένα υποκειμενικό, δυσάρεστο αίσθημα και χρησιμοποιείται από τον ασθενή για να περιγραφεί η δυσκολία στην αναπνοή. Φυσιολογικά παρατηρείται στην έντονη άσκηση. Η αιφνίδια ή χρόνια εμφάνισή της ενέχει κατά κανόνα παθολογικά αίτια τα οποία συχνά είναι απειλητικά για την ζωή.

Συνήθως αναγκάζει τον ασθενή να επισκεφθεί τον ιατρό ο οποίος καλείται να εξακριβώσει το ορθό αίτιο μέσα από μια πλειάδα άλλων αιτίων, ευρισκόμενος όμως μπροστά στην υποκειμενικότητα ενός αισθήματος όπου οι συνήθεις περιγραφικές εκφράσεις «δεν φτάνει ο αέρας», «κοντή ανάσα», «ένα πίγκωμα» κ.α, δυσκολεύουν παρά ευκολύνουν την ορθή διάγνωση.

Αυτό συμβαίνει διότι η δύσπνοια αποτελεί σύμπτωμα και όχι νόσο. Όμως, αργά ή γρήγορα, θα φέρει σίγουρα σε επαφή τον ασθενή με τον ιατρό κάθε βαθμίδας και σχεδόν κάθε ειδικότητας. Η καθυστέρηση στην διάγνωση και αντιμετώπιση τόσο από την πλευρά του ασθενή, όσο και από την πλευρά του ιατρού, μπορεί να είναι καταληκτική για την ζωή, ειδικά στην οξεία μορφή της δύσπνοιας. Επομένως η ταχεία διάγνωση της υποκείμενης νόσου οδηγεί στην πρώιμη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και θα πρέπει να αποτελεί. πρωταρχικό μέλημα του κάθε εμπλεκόμενου ιατρού.

Η δυσκολία έγκειται στο πολυσχιδές των αιτίων της δύσπνοιας με πιο συνήθη τα αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα. Η αλγορυθμική προσέγγιση της δύσπνοιας επιτρέπει στον ιατρό να υποπτευθεί το ακριβές αίτιο και να επικεντρωθεί στο νόσημα, περιορίζοντας έτσι το εύρος των διαγνωστικών εξετάσεων με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της νόσου στην γέννησή της.

Η ομογενοποίηση και συμπύκνωση της παροχής της Υγείας στα πλαίσια των νεώτερων δεδομένων, στόχο έχει την εξοικονόμηση πόρων και την ποικιλότροπη ωφέλεια του ασθενή, καθιστώντας πλέον διακριτό τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας από την Δευτεροβάθμια ή Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επομένως ο ταχύς, εύστοχος και αποτελεσματικός χειρισμός του δυσπνοϊκού ασθενή, σε επείγουσα και χρόνια βάση, αποτελεί πρόκληση για τον ιατρό της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα πλαίσια αυτών των δεδομένων.

Με γνώμονα την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση το Γ.Ν. Τρικάλων και το Πνευμονολογικό Τμήμα του μαζί με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την Ω.Ρ.Λ Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας, θα πραγματοποιήσουν την 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δύσπνοια – Πολυεπίπεδη προσέγγιση». Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, το Σάββατο 31/05/2014 και ώρα 09:00π.μ – 14:00μμ.

Η 2η Επιστημονική Ημερίδα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Καθηγητή Πνευμονολογίας Γουργουλιάνη Κωνσταντίνου με τους Συντονιστές Διευθυντές του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Τρικάλων Κοκκίνη Φοίβο – Παναγιώτη και της Ω.Ρ.Λ Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας Γκλέτσου Ελευθερίας αντίστοιχα. Επίσης αρωγοί στην ημερίδα στάθηκαν οι Πρόεδροι Παραφόρου Θεονίκη και Ντούβλη-Ταμήλου Στυλιανή και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Εκπαίδευσης αντίστοιχα του Γ.Ν. Τρικάλων, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, διαμέσου του Προέδρου Πέτρου Γεωργίου και των μελών του Δ.Σ. Καθοριστική επίσης στην διοργάνωση της Ημερίδας υπήρξε η συμβολή του Προέδρου του Γ.Ν. Τρικάλων Σουφλιά Γεωργίου και του Δ.Σ.

Κατά την ημερίδα αυτή θα συζητηθούν τα νοσήματα εκείνα που έχουν ως προεξάρχων σύμπτωμα το αίσθημα της δύσπνοιας με σκοπό την διευκόλυνση του ιατρού στον καθορισμό της στρατηγικής του, ώστε να προχωρήσει γρήγορα, σχεδόν αλγορυθμικά, από το σύμπτωμα στην έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την παρακολούθηση του ασθενή από τον χώρο του ιατρείου ως τον νοσοκομειακό χώρο.
Η ημερίδα είναι ανοικτή σε όλους τους ιατρούς ανεξάρτητα ειδικότητας και βαθμίδας, σε όλους τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να γνωρίσουν το θέμα.
Συμμετέχουν με τις παρακάτω εισηγήσεις:

• «Φυσιολογία και παθοφυσιολογία της δύσπνοιας» – Ιωαννίδου – Χλωρού Αναστασία, Πνευμονολόγος
• «Η δύσπνοια ως μετρήσιμο μέγεθος στις διάφορες ειδικότητες» – Μπουρλιός Παναγιώτης, Παθολόγος
• «Η δύσπνοια στα αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων» – Μπαρτζιώκας Κωνσταντίνος, Πνευμονολόγος
• «Η δύσπνοια στα περιοριστικά νοσήματα των πνευμόνων» – Ζηκύρη – Ντούβλη Ανδριανή, Πνευμονολόγος
• «Δύσπνοια και καρδιαγγειακά νοσήματα» – Θεοχαρίδης Απόστολος – Ειδ/νος Καρδιολογίας
• «Η δύσπνοια στα νοσήματα των ανώτερων αεραγωγών» – Κοντογιώργη Καλλή, Ωτορινολαρυγγολόγος
• «Η δύσπνοια στα παθολογικά νοσήματα» – Ζήσης Χρήστος, Παθολόγος
• «Η δύσπνοια σε ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα» – Πατραμάνη Ιωάννα, Νευρολόγος
• «Διαγνωστική προσέγγιση, χειρισμός και αντιμετώπιση του δυσπνοϊκού ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» – Ιωακείμοβα Βέσελα, Γενικός ιατρός
• «Διαγνωστική προσέγγιση, χειρισμός και αντιμετώπιση του δυσπνοϊκού ασθενή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών» – Κοκκίνης Φοίβος – Παναγιώτης, Πνευμονολόγος

• «Διαγνωστική προσέγγιση, χειρισμός και αντιμετώπιση του δυσπνοϊκού ασθενή στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» – Δημουλής Ανδρέας, Πνευμονολόγος
• «Ο πόνος ως αίτιο δύσπνοιας» – Ντούβλη – Ταμήλου Στυλιανή, Αναισθησιολόγος
• «Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη» – Θανασάς Ιωάννης, Γυναικολόγος
• «Η δύσπνοια στον καρκίνο του πνεύμονα» – Μάνος Εμμανουήλ, Πνευμονολόγος
• «Εναλλακτική προσέγγιση και θεραπεία του ασθενή με δύσπνοια» – Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, Παθολόγος
• «Δύσπνοια και διατροφή» – Καγιάφα Δήμητρα – Διαιτολόγος
• «Ο ρόλος του Μη Επεμβατικού Μηχανικού Αερισμού» – Παγκάκη Ευμορφία, Πνευμονολόγος
• «Ο ρόλος της Μηχανικής Υποστήριξης» – Κουκουμπάνη Φίλια, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ο πρόεδρος της Ημερίδας

Δρ. Κοκκίνης Φοίβος – Παναγιώτης
Συντ. Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος
Γ.Ν.Τρικάλων

.