Επιστήμονες φοβούνται ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος κορονοϊού

Επιφυλακτικοί οι γιατροί για το τέλος της πανδημίας

Δεν είναι καθησυχαστικοί οι ειδικοί σε σχέση με το μάλλον της πανδημίας. Μπορεί κατά καιρούς να προκύπτει αισιοδοξία, ωστόσο μια σειρά από γιατροί που σχετίζονται με την έρευνα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά πόσο θα ελεγχθεί άμεσα η πανδημία. Βέβαιος ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορωνοϊού εμφανίστηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας μάλιστα για «κύμα πάνω στο κύμα».

«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών, αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του», προειδοποίησε.

Εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω».

Τα δύο σενάρια
Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια, το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο τον Φεβρουάριο ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού, κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.

Τόνισε δε ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε.

«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δεν φαίνεται αυτό, είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης, ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω», σημείωσε.

fimotro.gr