Επίσκεψη του 4ου γυμνασίου στο Μουσείο Καραθεοδωρή

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουρίου 2018 το Γ1 και το Γ4 του σχολείου μας, με συνοδούς τους μαθηματικούς κ. Αρετοπούλου Στέλλα, κ. Τριανταφύλλου Γιώργο και τη Διευθύντρια κ. Τσιοτινού Αθανασία, επισκέφτηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη που φιλοξένησε το Μουσείο Καραθεοδωρή, το οποίο ήταν προσκεκλημένο από το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού από την υπεύθυνη του Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στην Κομοτηνή, η οποία αποτελεί την Ιθάκη του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, του μεγαλύτερου από την αρχαιότητα.

Το μουσείο Καραθεοδωρή αποτελεί τον «θρόνο» του άρχοντα της επιστήμης. Από αυτό εκπέμπει την λάμψη της δόξας του, γιατί όπως είπε ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου τη μέρα του θανάτου του «Ό,τι παρήλθε πέρασε μα αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει».

Το μουσείο λοιπόν που φιλοξενεί τα αρχεία, το έργο, τα προσωπικά του αντικείμενα και τις οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα, φωτίζει ως φάρος γνώσης και διακτινίζεται σ’ όλο τον κόσμο -τώρα και στα Τρίκαλα- θυμίζοντας πως το αρχαίο ελληνικό πνεύμα των μαθηματικών Αρχιμήδη, Πυθαγόρα, Ευκλείδη και τόσων άλλων σπουδαίων μαθηματικών, είναι αθάνατο και ξαναζωντανεύει με την πένα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για να συμπληρώσει έτσι και με άλλες σελίδες την ένδοξη ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών.

Μετά την υπέροχη ξενάγηση και περιήγηση στη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο σήμερα και στο χθες, στην ιστορία και στον πολιτισμό της πόλης μας. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην επισκεφτούμε το Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο φιλοξένησε την έκθεση για τον Καραθεοδωρή. Η ξενάγηση ήταν κατατοπιστική. Όχι μόνο μάθαμε για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Τρικαλινού δημιουργού, αλλά συγχρόνως ακούσαμε κάποια τραγούδια του και μάθαμε για την ιστορία αυτών των τραγουδιών (Συννεφιασμένη Κυριακή, Αρχόντισσα, Στα Τρίκαλα στα δυο στενά). Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ισόγειο και ξεναγηθήκαμε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Εκεί, σε κάποια γωνιά είδαμε κάποια αντικείμενα κρατουμένων, συνδέοντας το σήμερα με το χτες, πριν το 2006, όπου στο χώρο του Δίδυμου Λουτρού στεγάζονταν οι φυλακές των Τρικάλων.

Βγαίνοντας από το Μουσείο, περάσαμε μπροστά από τον Άγιο Κωνσταντίνο και κατευθυνθήκαμε στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ, τελευταίο σταθμό της σύντομης επίσκεψής μας στην πόλη των Τρικάλων.

Επιστρέψαμε στο σχολείο μας πλουσιότεροι σε γνώσεις, εικόνες και καινούριες εμπειρίες. Ένα μεγάλο μπράβο στο Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τη σημαντικότατη αυτή πρωτοβουλία, να καλέσουν το Μουσείο Καραθεοδωρή στην πόλη μας.

 

ΤΣΙΟΤΙΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»