Eπίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στα Παρακάρλια χωριά της Θεσσαλίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία. Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του, συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους των Παρακάρλιων χωριών στην πλατεία της Αμυγδαλής.

          Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Κύριλλος  Παπασταύρου μέλος του ΠΓ,  η Μαρία Γαβαλά μέλος της γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Ρίζος Μαρούδας μέλος της ΚΕ, ο Γιώργος  Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας, ο Β. Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας και η Ασημίνα  Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, Dr πολιτικός μηχανικός, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια συμπορεύεται με το ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων τον λόγο πήραν ο Αντ. Γκουντάρας, δήμαρχος Αγιάς και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Αμυγδαλής και Καστρίου, Λ. Γαλάνης και Χ. Πάνος αντίστοιχα, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία των κατοίκων για το παρόν και το μέλλον τους και το γεγονός ότι, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν, οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν και τα αναγκαία έργα υποδομής δεν προχωρούν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην παρέμβασή του τόνισε πως “η παρουσία  του κόμματος σήμερα εδώ, όπως και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια των πλημμυρών και πιο πριν στο Δήμο της Αγιάς, στα Παρακάρλια χωριά, στη Λάρισα, σε όλη τη Θεσσαλία έχει ακριβώς αυτό το νόημα, να σηματοδοτήσει, να είναι το πρόβλημα στην επικαιρότητα,   αλλά και να ακούμε τι λένε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κάτοικοι εδώ της περιοχής που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Και με την ευθύνη που έχουμε ως ΚΚΕ να πιέσουμε, να προωθήσουμε τα αιτήματά σας, με τα οποία συμφωνούμε απόλυτα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά”.

“Οτιδήποτε, το παραμικρό που αποσπά και είναι κέρδος για τον αγρότη, για τον κτηνοτρόφο, για την περιοχή, αυτό γίνεται μόνο με σκληρό, ενωμένο αγώνα όλων”, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε πως “κι αυτά τα οποία δόθηκαν ως χρηματοδότηση για παράδειγμα για τα αμύγδάλα, ως μια ανακούφιση – όχι ότι έλυσε το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη παραγωγή – δόθηκαν κάτω και από τη σθεναρή κινητοποίηση, την αντίσταση εδώ της περιοχής, συνολικότερα του αγροτικού κινήματος και με τη συμβολή και του κόμματός μας και άλλων δυνάμεων και γι αυτό συνεχίζουμε.

Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται! Έτσι, θα κερδίσουμε και τα αιτήματα στα οποία ο κύριος ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση, τα υπουργεία τους δεν έδωσαν και δεν απέδωσαν αυτά για τα οποία πάλεψε η αγροτιά με τα μπλόκα του αγώνα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις και εξακολουθεί να παλεύει και σε αυτό το μετερίζι να συνεχίσουμε”.

Στήριξη των αγροτών και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέχεια με αφορμή το πρόβλημα της καλλιέργειας του βαμβακιού, αλλά και άλλα σημαντικά προβλήματα τόνισε πως “καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης γιατί είναι πασίγνωστο ότι είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη, όπως επίσης είναι πασίγνωστο ειδικά εδώ για την περιοχή εδώ και για όλη τη Θεσσαλία ότι οι καταστροφές που έγιναν ήταν τεράστιες. Και δεν είναι εύκολο να ανορθωθεί, να μπορέσει να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος και να μπορέσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο εργαζόμενος αυτής της περιοχής να ανακάμψει ξανά και να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα να ζήσει αυτός και η οικογένειά του στον τόπο του και να μπορεί να καλλιεργεί την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια.

Είναι γνωστά, λοιπόν, τα προβλήματα και πρέπει να τα αναδείξουμε, όπως και αυτά της κοινωνικής ασφάλισης, της σύνταξης των αγροτών που επίσης αναδείχτηκαν. Και βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν και τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν σε υποδομές, το ότι σήμερα δεν έχουν οι κτηνοτρόφοι ένα απάγκιο τουλάχιστον για πώς θα ταΐσουν τα ζώα τους, που κι αυτό πρέπει να είναι ζήτημα κρατικής ευθύνης, κρατικής πολιτικής ώστε να ενισχύσουν και με ζωοτροφές και να δοθεί χρηματοδότηση, όπως και οι αποζημιώσεις κλπ. Και η αποζημίωση πρέπει να είναι στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι το πάγιο αίτημα της αγροτιάς, αυτό είναι το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο δυστυχώς όταν το καταθέτουμε ως πρόταση στη Βουλή σε νομοσχέδια δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στα Παρακάρλια χωριά τόνισε πως οι καταστροφές είναι μεγάλες, βέβαια όλη η Θεσσαλία έπαθε μεγάλη καταστροφή από τις πλημμύρες, αλλά εδώ η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη, ακριβώς λόγω του προβλήματος της Κάρλας και όλων των συνεπειών που έχει. Εδώ χρειάζεται συνολική διαχείριση του υδάτινου πλούτου, των υδάτων της Θεσσαλίας που αφορά όχι μόνο τα περίπου 150.000 στρέμματα που είναι πλημμυρισμένα και που δεν είναι εύκολο να αποστραγγιστούν και θέλει πολύ χρόνο, αλλά αφορά ένα έδαφος και μία μορφολογία του εδάφους που ξεκινάει από τα ορεινά, πιάνει ποταμούς, ρέματα και φτάνει μέχρι τον Παγασητικό Κόλπο και είναι δύο νομοί που εμπλέκονται, ο νομός Λάρισας και ο νομός Μαγνησίας. Άρα χρειάζεται ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης συνολικά αυτού του προβλήματος που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να αποδίδει στους αγρότες.

Γιατί τη μια έχουμε ξηρασία όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με τεράστιες επιπτώσεις, να μην έχουμε νερό, να λέμε το νερό νεράκι και απ’ την άλλη με μια πλημμύρα, με μια νεροποντή, να γίνεται αυτή η καταστροφή. Απ’ το ένα άκρο, δηλαδή, στο άλλο. Και αυτό οφείλεται επίσης στο ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη εμπορευματοποίηση του νερού, το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό και το αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο αγρότης, ο λαός της περιοχής. Άρα, χρειάζεται ένα τέτοιο ενιαίο σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα ζητήματα.

Ενιαίο σχέδιο για όλα τα απαραίτητα έργα!

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο λεγόμενο “master plan των Ολλανδών”, λέγοντας ότι δεν ξέρουμε από που “κρατάει η σκούφια τους”, τι οικονομικά συμφέροντα υπηρετούν, ποια ευρωπαϊκά loby. Τα έργα είναι απαραίτητα, αλλά επιμένουμε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο για όλα. Ότι έργα είναι να γίνουν, έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει. Η επιστημονική κοινότητα λέει ένα εξάμηνο το πολύ αφήνεις να ηρεμήσει ο τόπος από μια καταστροφή και στη συνέχεια βάζεις μπροστά κάποια έργα ακόμα και αποσπασματικά. Δεν είμαστε υπέρ των αποσπασματικών μέτρων, αλλά μπορεί να πάρεις και κάποια μέτρα που θ’ ανοίξουν έναν δρόμο σιγά σιγά για να προστατέψουν τον αγρότη και να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Όμως, το ζήτημα εδώ είναι ότι αυτά τα έργα, και η σήραγγα που ειπώθηκε ως πρόταση, πρέπει να είναι συνδυασμένα, δεν μπορεί να περιμένουμε μόνο τη σήραγγα. Δεν μπορεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος να περιμένει δέκα χρόνια για να φτιαχτεί η σήραγγα γιατί υπάρχουν και δυσκολίες. Γιατί και οι μελέτες πρέπει να γίνουν και η μορφολογία είναι δύσκολη. Δεν βάζω το κόστος, δε μας αφορά αυτό, γιατί αντοχές έχει η οικονομία, υπάρχουν τα χρήματα, μπορούν να βρεθούν. Το κύριο όμως ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν αν αφεθούν άλλα άμεσα έργα που πρέπει τώρα να γίνουν, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά και τα φράγματα και η προσθήκη.

Βεβαίως και τα ανοίγματα των ποταμών, των ρεμάτων που πρέπει να γίνουν. Αυτά πρέπει να πάνε όλα μαζί πακέτο και συνδυασμένα και να ξεκινήσουν από τώρα, όχι περιμένοντας σε δέκα χρόνια τι θα γίνει. Εμείς ρωτάμε και επιστήμονες, μελετάμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Αν δεν υπάρχει τέτοιο ενιαίο σχέδιο, ολοκληρωμένη πρόταση, τέτοια πρόταση δεν έχει η κυβέρνηση ούτε τα  κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει μόνο ένας αποπροσανατολισμός και πάνε να χωρίσουν και τον κόσμο, άλλος με το master plan του Μητσοτάκη και των Ολλανδών, άλλος με το τι λέει η περιφέρεια ή κάποιοι άλλοι.

Και, μαζί με αυτά να παλέψουμε και για τα υπόλοιπα ζητήματα, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που, όπως είπε, είναι οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν, οι αποκαταστάσεις των περιουσιών κλπ, τα οποία ήδη έπρεπε να έχουν προχωρήσει, Αλλά, έστω τώρα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, πρέπει σαν μια γροθιά όλοι μαζί να τα παλέψουμε”.

“Εμείς, άλλη μια φορά, αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε και ξέρετε ότι αυτό που υποσχόμαστε το κάνουμε, δεν λέμε άλλα σε εσάς εδώ, άλλα στη Βουλή, άλλα στο Ευρωκοινοβούλιο, ή άλλα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Αυτά που λέμε τα τηρούμε, σας κοιτάμε στα μάτια με καθαρό βλέμμα και με καθαρό μυαλό και με το χέρι στην καρδιά, λέμε πως θα τα υλοποιήσουμε όσο περνάει απ’ το χέρι μας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το τι δύναμη μας δίνει ο λαός είτε στη Βουλή, είτε στην Ευρωβουλή, είτε στους δήμους και τις περιφέρειες, είτε στα σωματεία και τους συλλόγους παντού. Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το  ΚΚΕ τόσο περισσότερο θα μπορεί να πιέζει τους κυβερνώντες, όλους αυτούς που μηχανεύονται πολιτικές ενάντια στον λαό μόνο για τα δικά τους κέρδη, χωρίς να υπολογίζουν την ανάγκη που έχει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος. Την ανάγκη που έχει και για την υγεία του, να είναι καλά και για να μπορεί να σπουδάσει το παιδί του,  να μπορέσει να καλλιεργήσει τη γη, να ζήσει τα ζωντανά του, να μπορέσει να παράγει για να έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι φθηνά, αλλά και ποιοτικά ελληνικά, εγχώρια προϊόντα και όχι να έρχονται “ελληνοποιημένα” από το εξωτερικό.