Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και στην Καλαμπάκας

dritseli_new

 

 

 

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων αποτελούμενη από την βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη, τον Δημήτρη Παπαθανασίου, μέλος του συντονιστικού Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και δικηγόρο, καθώς και τις δικηγόρους Ελένη Δαλαμάγκα και Πέρη Χαρτοπούλου επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και το Τμήμα δίωξης «λαθρομετανάστευσης» στην Καλαμπάκα. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Δευθυντή Ταξίαρχο κ. Σουγλιέρη καθώς και με τον προϊστάμενο του τμήματος δίωξης «λαθρομετανάστευσης» στην Καλαμπάκα κ. Μπέλλα.

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης μεταναστών κυρίως στα κρατητήρια του τμήματος δίωξης «λαθρομετανάστευσης» καθώς και για περιπτώσεις παραβίασης βασικών ατομικών τους δικαιωμάτων, αλλά και γενικότερα για τη διερεύνηση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης όλων των προσωρινά κρατουμένων. Δυστυχώς παρά την υποβολή σχετικού αιτήματος εκ μέρους της αντιπροσωπείας να επισκεφτεί τους χώρους κράτησης για να διαπιστώσει αν πράγματι οι αναφορές του Τύπου ευσταθούν και παρά την ειλικρινή διάθεση που επέδειξε για χορήγηση βοήθειας για την επίλυση των όποιων προβλημάτων δεν επιτράπηκε κάτι τέτοιο από την αστυνομική διεύθυνση, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι όλα γίνονται σύννομα και ότι οι συνθήκες κράτησης είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο ενώ στις ερωτήσεις της αντιπροσωπείας ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής απάντησε ότι οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα στο δικαίωμα ασύλου και ότι δεν παρουσιάζεται υπερπληθυσμός.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την κατανόησή της στο δύσκολο έργο των αστυνομικών υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται πολλές φορές σε υποβαθμισμένες συνθήκες, όμως παράλληλα τόνισε ότι καθήκον της πολιτείας και των αστυνομικών αρχών είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους τους προσωρινά κρατούμενους,  είτε είναι Έλληνες , είτε αλλοδαποί. Υπογραμμίστηκε τέλος, ότι το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ελληνική έννομη τάξη επιβάλλουν την διασφάλιση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας  και των βασικών κανόνων διαβίωσης προς όλους.

 

 

.