Επίσημη αντίδραση του Κατάρ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί

Επίσημη αντίδραση για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Παρασκευή, υπήρξε σήμερα από το Κατάρ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter της αντιπροσωπείας της αραβικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζεται «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» κάθε σύνδεση του Κατάρ με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Ιταλικά ΜΜΕ: Από το 2016 οι επαφές Παντσέρι με τους Καταριανούς

Ως το «κύριο σημείο αναφοράς» του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από την έρευνα των βελγικών αρχών, χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

liberal.gr