Επιμόρφωση Erasmus+ εκπαιδευτικών του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» στην Ιρλανδία

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023 – 2024  οι εκπαιδευτικοί του 3ουΓενικού Λυκείου Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» Σαμαρά Μαρία, συντονίστρια του προγράμματος, Σαμαρά Ευθυμία, Αναγνώστου Δημήτριος, Γκούμα Βαΐα, Κωσταρέλλου Δήμητρα και Μόσχοβος Γεώργιος είχαν την ευκαιρία κατά το διάστημα 26 Φεβρουαρίου ως 3 Μαρτίου του 2024 να παρακολουθήσουν επιμόρφωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Erasmus+/Δράση ΚΑ1  με τίτλο:

«The Irish Education System –Study Visits in Schools»

Στόχος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση του Ιρλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος και των καλών τεχνικών του αλλά και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα για τον τρόπο που λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε επίσημα στις 25 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Την πρώτη ημέρα του προγράμματος (26/02/2024) ο επιμορφωτής μας ο κος Louis Schmidt μας εισήγαγε στο πρόγραμμα παρουσιάζοντας τη στοχοθεσία του και σε γενικές γραμμές τον τρόπο που διαρθρώνεται και λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα σχολεία τους και το εκπαιδευτικό σύστημα της δικής τους χώρας. Ακολούθησε το «food festival» όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έτσι να γίνουν μια ομάδα. Ακολούθησε μια περιήγηση στις ιστορικές γειτονιές του Δουβλίνου και παρουσίαση της ιστορίας του τόπου αλλά και των σταδίων της πολιτιστικής και οικονομικής εξέλιξης της χώρας. H μικρή ξενάγηση στην πρωτεύουσα έκλεισε με την επίσκεψη στο επιβλητικό «Trinity College» του Δουβλίνου με τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και την απόλυτη οργάνωση και τάξη.

Τη δεύτερη μέρα (27/02/2024) πραγματοποιήσαμε από τις 8:30 το πρωί επίσκεψη και παρακολούθηση του τρόπου διδασκαλίας των μαθημάτων  στο «Portlaoise College». Οι διευθυντές του σχολείου και οι εκεί συνάδελφοι μας καλωσόρισαν και μας  παρουσίασαν αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού τους συστήματος και τους στόχους τους. Το σχολείο μας εντυπωσίασε τόσο για την άρτια κτιριακή του υποδομή όσο και για το ζεστό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των διδασκόντων αλλά και μεταξύ των διδασκόντων και των διδασκομένων. Πρόκειται για ένα πραγματικά συμπεριληπτικό σχολείο στο οποίο υπάρχει μεγάλη μέριμνα για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και για όσα παιδιά χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής μεταχείρισης. Το σχολείο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα και το ιρλανδικό σύστημα εκπαίδευσης είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε δεν προκαλεί άγχος στους μαθητές ούτε τους βομβαρδίζει με τεράστιο όγκο ύλης. Η κατανόηση των διδασκομένων, η προώθηση της κριτικής σκέψης, η ανάπτυξη εκτός των γνωστικών και των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελούν προτεραιότητά τους και το καταφέρνουν καλά.

Την τρίτη ημέρα (28/02/2024) επισκεφτήκαμε το σχολείο «Palmerstown»  πρόκειται για ένα DEIS School (Opportunity), δηλαδή για ένα σχολείο που εκπαιδεύει παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα προετοιμάζει για να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Η μέριμνα που υπάρχει γι’ αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετική και σχεδιασμένη με μεγάλη προσοχή. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό στηρίζουν τους μαθητές, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και τους ετοιμάζουν αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους για την ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τα γραφεία της «GOOGLE», ξεναγηθήκαμε στους χώρους της, απολαύσαμε την εκπληκτική θέα της Ιρλανδικής πρωτεύουσας από το εσωτερικό των γραφείων της, θαυμάσαμε την οργάνωση αλλά και τις παροχές προς τους εργαζομένους της.

Την τέταρτη ημέρα (29/02/24) επισκεφτήκαμε δύο σχολεία και παρακολουθήσαμε διδασκαλίες από τους Ιρλανδούς συναδέλφους μας, συζητήσαμε μαζί τους αλλά και με τις διευθύνσεις των σχολείων τους και ανταλλάξαμε εκπαιδευτικές εμπειρίες. Τα σχολεία αυτά ήταν το «Colaiste Rioga Post Primary School Dunshaughlin» (σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και το «Kilcoskan National School» (σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)  με διευθυντή τον γνωστό Ιρλανδό αθλητή, προπονητή, φυσικό και μαθηματικό Paddy Christie. Κοινός παρονομαστής όλων των σχολείων που επισκεφτήκαμε η ευγένεια, η απλότητα, η θέρμη και φυσικά οι ευτυχισμένοι μαθητές που πραγματικά αγαπούν το σχολείο τους και εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό.

Την πέμπτη μέρα (01/03/2024) επισκεφτήκαμε το «Epic Museum» του Δουβλίνου ή αλλιώς το Μουσείο Μετανάστευσης και γνωρίσαμε καλύτερα την ιστορία της Ιρλανδίας, την εποχή της υποδούλωσής της στους Βρετανούς, τους λόγους που ώθησαν τους Ιρλανδούς στη μετανάστευση κυρίως στην Αμερική, Αυστραλία και σε άλλες χώρες, αλλά και προσωπικότητες της χώρας που διέπρεψαν στα γράμματα, στις επιστήμες και στις τέχνες. Λίγο πριν το τέλος της επίσκεψης μας πραγματοποιήθηκε η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους συμμετέχοντες καθώς επίσης και Ευρωπαϊκής Κινητικότητας Europass, μια πιστοποίηση που αποτελεί έξτρα κριτήριο ποιότητας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και επιπλέον προσόν στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιρλανδίας  και την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας. Και τα δύο μέρη εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για την Ιστορία του τόπου και μας εντυπωσίασαν για την οργάνωσή τους.

Την έκτη μέρα (02/03/2024) επισκεφτήκαμε το «Teeling Whiskey Distillery» ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, μάθαμε για την παραγωγή του Ουϊσκι, τη συνδρομή του στη στήριξη της οικονομίας της χώρας  και φυσικά δοκιμάσαμε τη γεύση του. Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε την εβδομάδα μας στο Δουβλίνο χωρίς να επισκεφτούμε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου «Saint Patrick’s Cathedral».

Στις 3 Μαρτίου του 2024 πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εμπειρίες, όμορφες αναμνήσεις, νέες γνώσεις και φυσικά ευγνωμοσύνη για όλους όσοι συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 3ου ΓΕΛ