Επιμένει και αποκαλύπτει ο Άρης Μερεντίτης για τα «δεσμευμένα» ακίνητα στα Τρίκαλα

Ο γνωστός Τρικαλινός νομικός και στέλεχος του «Κινήματος Αλλαγής» στα Τρίκαλα Άρης Μερεντίτης, ήταν αυτός που «σήκωσε» πρώτος το θέμα με την «δέσμευση» στο Υπερταμείο κάποιων δημόσιων ακινήτων και εκτάσεων που αποτελούν «φιλέτα» στα Τρίκαλα,-δείτε ΕΔΩ– ύστερα από ενδελεχή έρευνα που διενήργησε ο ίδιος σε σχετικά έγγραφα και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6, ο Άρης Μερεντίτης επιμένει στις αποκαλύψεις, προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα. Αναλυτικά στην συνέντευξη του ανέφερε:

«Το ακίνητο της πρώην Νομαρχίας (για λόγους που δεν ξέρουμε) στο Κτηματολόγιο φαίνεται να ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Πιθανώς υπήρξε λάθος την περίοδο που έγιναν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε σήμερα (με απόφαση της κυβέρνησης) να μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με το άρθρο 196 παρ. 11 και 12 του Ν. 4389/2016, εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ του Υπερταμείου, ακόμα κι αν τα δικαιώματα τρίτων αναγνωριστούν δικαστικώς μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου στο Υπερταμείο. Αυτό αφορά όχι μόνο το Δήμο Τρικκαίων αλλά και ιδιώτες, που μπορεί να βρεθεί να χάνουν τις ιδιοκτησίες τους, επειδή από λάθος μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διοίκηση του Υπερταμείου δεν ορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις για την τύχη όλων αυτών των ακινήτων δεν θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από τους δανειστές. Η κυβέρνηση σήμερα δηλώνει ότι κάποια ακίνητα μεταβιβάστηκαν κατά λάθος. Ωστόσο στις 8 Ιουνίου 2017, ο Υπουργός Οικονομικών είχε συστήσει ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 39 άτομα για τον εντοπισμό των υπό μεταβίβαση ακινήτων. Τι από τα δύο συνέβη: η ομάδα εργασίας δεν έκανε καλά τη δουλειά της ή η κυβέρνηση σκόπιμα παρουσίασε στους δανειστές ακατάλληλα ακίνητα; Η όποια βεβαιότητα σήμερα για τον χαρακτήρα των υπό μεταβίβαση ακινήτων, δεν μπορεί να οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στα επόμενα 99 χρόνια. Είναι σαν να προσπαθούσε κάποιος το 1919 να προβλέψει τι θα γίνεται στην Ελλάδα σήμερα!

Αλλά παραμένει ένα πολιτικό ερώτημα: οι Συριζαίοι δεν έχουν κανένα ιδεολογικό πρόβλημα με όλο αυτό; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι αρχαιολογικοί ή οι κοινόχρηστοι χώροι δεν κινδυνεύουν, δεν αισθάνονται ότι η υποθήκευση του συνόλου της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια αποτελεί μέγιστη υποχώρηση; Αυτοί που ήταν ενάντιοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχώρησης δημόσιας περιουσίας, πώς έφτασαν να μεταβιβάζουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του Δημοσίου;»