Είναι γνωστό ότι τα δέντρα και οι ωκεανοί αποτελούν το φυσικό φίλτρο απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια για δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, ορυχείων αλλά και οικισμών για τον συνεχώς αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό περιόρισε όπως είναι ευνόητο σημαντικά την ικανότητα του πλανήτη να αυτοπροστατεύεται από το επικίνδυνο CO2.
Μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια πολλές μεγάλες εταιρείες θέλοντας να εξισορροπήσουν την ατμοσφαιρική μόλυνση που παράγουν με τη δραστηριότητα τους έχουν εκπονήσει προγράμματα μαζικών δενδροφυτεύσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Πλήθος μελετών στηρίζουν αυτή την λύση και αναφέρουν ότι όσο περισσότερα δέντρα φυτευθούν στη Γη τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η προσπάθεια συγκράτησης ή και αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης.
Όμως επιστήμονες του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ταράζουν τα νερά υποστηρίζοντας σε μελέτη τους ότι η μαζική δενδροφύτεση είναι «χάσιμο χρόνου» αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβής τελικά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη συχνά οι μαζικές δενδροφυτεύσεις αυτού του είδους γίνονται με μονοκαλλιέργεια, δηλαδή φυτεύεται ένα μόνο είδος δέντρων. Επιπλέον όπως λένε έχουν επιλεγεί μόλις πέντε είδη δέντρων για τις μαζικές δενδροφυτεύσεις στον πλανήτη. Όπως υποστηρίζουν οι μονοκαλλιέργειες και η πολύ περιορισμένη ποικιλία όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν νέες πληγές στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες της Οξφόρδης επισημαίνουν επίσης ως εντελώς λάθος την δενδροφύτευση περιοχών που δεν υπήρχαν πριν δάση που αποψιλώθηκαν αλλά ήταν περιοχές χαμηλής βλάστησης. Αναφέρουν ότι κάθε περιοχή (ειδικά οι τροπικές) αναπτύσσει το δικό της οικοσύστημα που έχει μοναδικά συνήθως χαρακτηριστικά και η μαζική δενδροφύτευση με ένα και μάλιστα ξενικό είδος δέντρου θα προκαλέσει επιπλέον οικολογική καταστροφή στην κάθε περιοχή. Όπως λένε οι περιοχές χαμηλής βλάστησης έχουν αναπτύξει οικοσυστήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε συνθήκες που δεν έκαναν την εμφάνιση τους πυρκαγιές η πλημμύρες φαινόμενα που θα συμβούν με την δημιουργία δασών εκεί.
«Η τρέχουσα τάση της δενδροφύτευσης έχει πολύ μικρό κέρδος άνθρακα. Μια περιοχή ισοδύναμη με τη συνολική αθροιστική έκταση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Ρωσίας θα πρέπει να μετατραπεί σε δάσος για να δεσμευτούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόλις ενός έτους» αναφέρουν οι επιστήμονες της Οξφόρδης δίνοντας ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα των απόψεων τους.