Επικίνδυνα και τα λίγα περιττά κιλά για την υγεία

Τα περιττά κιλά κοστίζουν σε ετήσια βάση τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμα κι όταν δεν είναι τόσο πολλά ώστε να θεωρηθεί κανείς παχύσαρκος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ανάλυση.

Οπως έδειξε, από τα 4 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο εξαιτίας του περιττού σωματικού βάρους, το σχεδόν 40% αφορά ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπέρβαροι και όχι παχύσαρκοι.

Η έρευνα αυτή, που είναι η μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής που έχει διεξαχθεί έως τώρα, αποκαλύπτει επίσης ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 195 χώρες του κόσμου διαθέτουν περιττά κιλά και πολλοί ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (NEJM), αποκαλύπτει επίσης ότι τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ποσοστά παχυσαρκίας (το 10% είναι παχύσαρκα). Τα πιο παχιά παιδιά στον κόσμο είναι τα Αμερικανόπουλα (12,5%).

Την έρευνα πραγματοποίησαν 2.300 επιστήμονες απ’ όλες αυτές τις χώρες, με επικεφαλής τους ειδικούς του Ινστιτούτου Μετρήσεων & Αξιολόγησης της Υγείας (IMHE) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 68,5 εκατομμύρια παιδιά και ενηλίκους.

Ασθένειες και αναπηρίες

Οπως γράφουν οι ερευνητές στη NEJM, τα στοιχεία τους αφορούν 35 έτη (από το 1980 έως το 2015) και αποκαλύπτουν ότι σήμερα το σχεδόν 30% του παγκόσμιου πληθυσμού όλων των ηλικιών διαθέτει περιττά κιλά.

Η ύπαρξή τους ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση πολλών και διαφορετικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο τύπου 2 διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ορισμένοι καρκίνοι.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα περιττά κιλά σχετίζονται με 20 προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του πρωκτού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως, της μήτρας, του παγκρέατος, του μαστού, του νεφρού και του θυρεοειδούς, η λευχαιμία, η χρόνια νεφροπάθεια, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα πίσω από τη ζωή επί σειρά ετών με αναπηρίες οι οποίες οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα εξαιτίας του περιττού βάρους.

Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους παχύσαρκους ανθρώπους αλλά και τους υπέρβαρους, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς όσο έχουν μεν περιττά κιλά, αλλά δεν φθάνουν στα όρια της παχυσαρκίας» δήλωσε ο καθηγητής Azeem Majeed από το Imperial College London. «Η ανάλυσή μας αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει, διότι μόλις ξεπεράσει κάποιος το ανώτατο φυσιολογικό όριο βάρους για το ύψος του αρχίζουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία του».

Επιπλέον, «οι πιθανότητες νοσήσεως και θανάτου αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την αύξηση του βάρους» συνέχισε. «Ετσι, ακόμα και οι υπέρβαροι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Το σωματικό βάρος είθισται να αξιολογείται με βάση τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), ο οποίος υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Οταν ο ΔΜΣ ισούται με 25, αυτό είναι το ανώτατο φυσιολογικό όριο. Οι τιμές από εκεί και πάνω έως το 30 σημαίνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 ότι είναι παχύσαρκο, με την παχυσαρκία να παρουσιάζει διαβάθμιση (από πρώτου βαθμού έως κακοήθης) όσο αυξάνεται περαιτέρω το βάρος.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στα 2 δισεκατομμύρια των ατόμων με περίσσιο σωματικό βάρος συμπεριλαμβάνονται 600 εκατομμύρια ενήλικοι και 108 εκατομμύρια παιδιά που ταξινομούνται ως παχύσαρκοι.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ