Επερώτηση σχετικά με τα προβλήματα του οδικού τουρισμού και το πρόγραμμα Ανάσα 2 που ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί

Στα πλαίσια των περιοδειών μου τη διάρκεια του καλοκαιριού συναντήθηκα με το σύλλογο ξενοδόχων νομού Τρικάλων. Παρότι η πανδημία δείχνει να υποχωρεί και δεν ελήφθησαν για πρώτη φορά έπειτα από δυο δύσκολες σεζόν περιοριστικά μέτρα, ο τουρισμός στην περιοχή μας αντιμετωπίζει δυσκολίες που απειλούν την επιβίωση του.

Δυστυχώς αν και κατά τη διάρκεια των απαγορευτικών μέτρων ενισχύθηκαν από την κεντρική διοίκηση μέσω των κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής σύντομα μόλις οι περιορισμοί σταδιακά ήρθησαν και η κρατική στήριξη έπαψε αντιμετώπισαν ότι πραγματικά προέβλεπαν και έτρεμαν. Ουσιαστικά οι δείκτες ανάκαμψης σε επίπεδο επισκεπτών υπολείπονται υπερβολικά πολύ από την εποχή πριν το πρωτοφανές πανδημικό κύμα.

Ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πανηγυρίζουν εκκωφαντικά για τις υπεραποδόσεις των εσόδων που προέρχονται από τον τουρισμό κανείς δεν επεξηγεί πως πρόκειται για έσοδα από τον τουρισμό της νησιωτικής κυρίως χώρας που επανέκαμψε ίσως και να ξεπέρασε και την χρονιά του 2019 χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σχετική μνεία για τον οδικό τουρισμό όπως στα Μετέωρα αλλά και στον ορεινό όγκο της περιοχής μας.

Στη συνάντηση μου τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μου ανέφεραν αναλυτικά τα προβλήματα που απειλούν τον κλάδο τους. Παράλληλα για την εξεύρεση λύσης με την εμπειρία τους πρότειναν κατευθύνσεις που θεωρούνε πως η κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση πρέπει να ακολουθήσουν ώστε οι κόποι μιας ζωής για τους ίδιους να συνεχίσουν να υφίστανται και να μη θεωρηθούνε παράπλευρες απώλειες αυτής της πρωτοφανούς έκτασης πανδημικής κρίσης.

Αναλυτικά οι πιο επαχθείς αιτίες της σημερινής κατάστασης που βιώνουν είναι η μειωμένη ρευστότητα που διαθέτουν αλλά και ο τετραπλασιασμός περίπου του κόστους συνέπεια άμεση των δυσθεώρητων ενεργειακών αυξήσεων . Βασικό τους αίτημα αποτελεί η κατάρτιση ενός ολιστικού προγράμματος χρηματοδότησης και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει πέραν της οικονομικής στήριξης και ευεργετικές διατάξεις στην υπάρχουσα νομοθεσία ασφάλισης μιας και οι εργοδοτικές εισφορές στις περιοχές αυτές γίνονται δυσβάστακτες και φυσικά το κόστος ασφάλισης δεν ανταποκρίνεται στην πράξη της ώρας απασχόλησης. Συνεπώς η ευελιξία στις συνθήκες ασφάλισης κρίνεται πως θα ήταν ένα ευεργετικό μέτρο για την εξομάλυνση της γενικώς παραδεκτής δύσκολης κατάστασης.

Μια ακόμη πρόταση που θα συνέβαλε θετικά είναι η παράταση του προγράμματος γέφυρας 2 που έληξε τον 8/22 τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον κάτι πραγματικά απλό μα συνάμα σημαντικό σε επίπεδο συμβολισμού είναι το αίτημα των ξενοδόχων της περιοχής των Μετεώρων για τοποθέτηση από την περιφερειακή αρχή πινακίδων καφέ χρώματος στα σύνορα των νομών που να περιγράφουν χιλιομετρική απόσταση προς τα Μετέωρα ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος ένα θέμα που τείνει να γίνει σίριαλ είναι η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος Ανάσα 2. Παρότι κρίνεται απόλυτα θετικά η πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέσω των προγραμμάτων Ανάσα 1 και Ανάσα 2 η μικρή δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων μικρότερης δυναμικότητας στο Ανάσα 1 (εντάχθηκαν κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες) όσο και η παρατεταμένη αναβολή εκταμίευσης των ποσών ενίσχυσης του Ανάσα 2 οδηγεί τους επαγγελματίες στην απόγνωση ομολογώντας πως όταν θα λάβουν τα χρήματα ουσιαστικά θα είναι μάταιο μιας και οι επιχειρήσεις θα ‘χουνε βάλει λουκέτο.

Σύμφωνα με όλα τα άνωθεν ο κ. Περιφερειάρχης ερωτάται τα εξής:

1] α) Γνωρίζοντας πως αρκετά από τα παραπάνω δεν βρίσκονται στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης αλλά και κατανοώντας τη δυσχερή θέση του κλάδου υπάρχει πρόθεση της περιφερειακής αρχής να ενεργήσει απευθυνόμενη στα αρμόδια υπουργεία;

β) θα εξετάσετε τη δυνατότητα για ένα νέο κύκλο χρηματοδότησης που ενδεχόμενα θα δύναται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της νέας περιόδου;

2] Πότε προγραμματίζει η περιφέρεια να εκταμιεύσει τα χρήματα της στήριξης του Ανάσα 2 στους δικαιούχους ώστε να πάψει η ανασφάλεια να κυριεύει τους επαγγελματίες;

Χάιδος Κων. Ιωάννης Φαρμακοποιός, ΑΠΘ MSc Health care management Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας